Veronika Hunyadiová Regióny

Legendárnu kaviareň nezrušia: Po tlaku Košičanov ostane

V budove, ktorú kúpil maďarský konzulát budú sídliť diplomati aj reštaurácia.

Ilustračný obrázok k článku Legendárnu kaviareň nezrušia: Po tlaku Košičanov ostane
Zdroj: Facebook.com/Carpano Café-Restaurant

Obľúbenej košickej kaviarni Carpano hrozil po viac ako 50 rokoch zánik. Budovu na Hlavnej 42, v ktorej podnik sídli, kúpil maďarský konzulát ktorý avizoval, že chce kaviareň a reštauráciu zrušiť.

Košičania sa po tejto správe pustili do boja o záchranu kaviarne a vytvorili občiansku iniciatívu Pro Carpano. S cieľom zachovať legendárny podnik oslovila iniciatíva maďarské veľvyslanectvo aj konzulát.

Reštaurácia zostane

Vo štvrtok (26. 11.) zverejnila iniciatíva na svojej facebookovej stránke stanovisko maďarského generálneho konzulátu Košice.

„Informujeme verejnosť, že Maďarský štát odkúpil nehnuteľnosť v Košiciach na Hlavnej ulici 42. Oficiálny zápis vlastníctva nového vlastníka do katastra sa čoskoro zrealizuje. Budova bude slúžiť hlavne diplomatickým účelom, ale podľa zámeru Ministerstva zahraničných vecí a obchodu konajúce v mene Maďarského štátu reštauračné zariadenie nachádzajúce sa v nehnuteľnosti sa zachová,“ píše sa v stanovisku zverejnenom na stránke konzulátu.

Personál, ktorý v kaviarni v súčasnosti pracuje, však končí. Ich zamestnanecký pomer bude ukončený a pôvodní majitelia začnú odovzdávať objekt novým vlastníkom. Ako uviedla iniciatíva, Carpano bude v nedeľu 29. novembra naposledy otvorené pre verejnosť. V nedeľu popoludní sa má zároveň uskutočniť rozlúčkové stretnutie so zamestnancami so symbolickým zapálením sviečok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM