Eva Sládková Správy Technológie

V testovaní koronavírusu je brutálny chaos! Pomôže táto mobilná aplikácia

Lekári a zdravotníci sú tí, ktorých dôležitosť si dnes uvedomujeme viac, ako kedykoľvek predtým.

Ilustračný obrázok k článku V testovaní koronavírusu je brutálny chaos! Pomôže táto mobilná aplikácia
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Sú nasadení v prvej línii a aj vďaka ich obetavosti sa zatiaľ Slovensku darí koronavírus ako-tak zvládať. Teraz ale urobili ešte čosi navyše!

Chaos v testovaní

Už sa nemohli pozerať na to, aký chaos je v testovaní ľudí na koronavírus. Spojili sa s programátormi, vytvorili pracovnú skupinu pod vedením lekára MUDr.Andreja Thurza a pripravili mobilnú aplikáciu ZOSTAŇ ZDRAVÝ, ktorá nám môže výrazne pomôcť.

„Prostredníctvom nej sa zavedie poriadok do objednávania pacientov na testy. Takisto im sprístupní ich vlastné výsledky, ktoré sú momentálne pre ľudí nedosiahnuteľné. Testovaní v súčasnosti totiž netušia výsledok a na tie všeobecné čísla sa nedá vôbec dovolať,“ vraví lekárka Vanda Martišková, ktorá je členkou tejto pracovnej skupiny.

Appka bude mať ďalšiu obrovskú výhodu. Bude upozorňovať používateľov, s presnosťou na 50 metrov, že majú v blízkosti človeka so zistenou pozitivitou na koronavírus.

Ochrana osobných údajov

Autori majú premakanú aj ochranu osobných údajov a nik sa nemusí obávať porušovanie GDPR.

„V appke bude každému užívateľovi pridelený kód, ktorý uvedie pri odbere vzorky a jeho výsledok vyšetrenia na pozitivitu mu appka ohlási na základe tohto kódu. Takže appka nesleduje ani meno ani telefónne číslo užívateľa, ani ho inak neidentifikuje – je to úplne GDPR kompatibilné. Bežný človek teda disponuje appkou, kde vidí počet nakazených v kraji aj v meste,“ vraví Vanda Martišková.

Ľuďom, ktorí si appku stiahnu pípne správa aj vtedy, keď sa niekto, s kým boli v kontakte, nechá otestovať a bude pozitívny, čiže funguje aj spätne.

Pomoc lekárom a štátu

Aplikácia bude dodávať množstvo užitočných dát, potrebných na zvládnutie epidemickej situácie. „Bonusom pre zdravotníkov je, že appka nám umožní štatistické sledovanie, uvidíme počty ľudí objednaných na testovanie, ako dlho trvá kým obdržia výsledok a samozrejme ďalšie dáta šírenia a rozloženia nákazy.“

Dlhé čakanie

Apka je hotová, funkčná, čaká sa na schválenie Androidom a AppStorom. „Odtiaľ nám však oznámili, že to môže trvať pekelných 7 dní. Preto ak appka pôjde na schválenie pod záštitou vlády čakanie to výrazne skráti, na asi 1–2 dni. Epidemická situácia sa zhoršuje a tak veríme, že schválená bude už čoskoro,“ dodáva Vanda Martišková.

Aplikácia ZOSTAŇ ZDRAVÝ bude k dispozícii bezplatne.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM