Aktualizované ELA Zo Slovenska

Lengvarský navrhuje lockdown na tri týždne pre všetkých: Ak by nezabral, môže byť ďalší!

Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť.

Ilustračný obrázok k článku Lengvarský navrhuje lockdown na tri týždne pre všetkých: Ak by nezabral, môže byť ďalší!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V stredu (24. 11.) bude tradične od 10.00 h zasadať vláda. Podľa informácií TASR jednou z tém, o ktorých bude kabinet predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) diskutovať, je aj tzv. lockdown pre všetkých.

Lockdown je reálny

Zavedenie celoštátneho lockdownu pripúšťal už cez víkend premiér Heger. Zdôvodňoval to zhoršujúcou sa situáciou a ochranou nemocníc.

Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení napríklad uprednostnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že o tvrdom lockdowne možno uvažovať len vtedy, ak dokáže vláda zasiahnutým prevádzkam okamžite poskytnúť pomoc.

Lengvarský ho chce pre všetkých

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na konferencii Vizionári oznámil, že žiada lockdown na tri týždne pre všetkých. Ak sa zavedie čím skôr, Vianoce už môžeme stihnúť bez prísnych opatrení, informuje portál tvnoviny.sk.

Lengvarský zároveň dodal, že pôjde o prvé kolo lockdownu. Ak by nezabral, môže potom pokračovať.

Dodal tiež, že z regiónov sa k nemu dostávajú správy, že aj samotní očkovaní žiadajú zaviesť lockdown, aby sa situácia zlepšila čím skôr.

„Núdzový stav je stále v hre, minister zdravotníctva preto opätovne otvorí otázku o jeho zavedení. O jeho forme ešte bude diskusia so všetkými zainteresovanými,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Zdôraznila, že voči partnerom chce byť minister korektný, preto bude rezort o detailoch informovať komplexne až po prerokovaní všetkých detailov na vláde.

Opäť núdzový stav?

Zavedenie tvrdého lockdownu pre všetkých a núdzového stavu, ktorý s tým súvisí, sú témy, o ktorých sa hovorí. V pondelok to pre médiá potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Zavedenie tvrdého lockdownu je naďalej témou. Momentálne sú opatrenia nastavené tak, ako to bolo dohodnuté minulý týždeň, a je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že toto nie je len o tom, ako rozhodne vláda alebo konzílium odborníkov, ale o nás všetkých. Je to spoločná zodpovednosť,“ zdôraznil Mikulec.

Nevylúčil, že sa o sprísnení opatrení bude vláda rozprávať aj v stredu na rokovaní. „Téma lockdownu je stále na stole. Ak sa ukáže, že opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k razantnejším opatreniam, a to je už len tvrdý lockdown,“ dodal Mikulec s tým, že téma núdzového stavu je rovnako aktuálna.

Heger nechce hazardovať

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa tiež zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a konzílium odborníkov. V pondelok podvečer o tom TASR informovala Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Predseda vlády SR Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový,“ uviedla Janíková.

Podľa premiéra je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu.

Neprehliadnite aj:

Obrazom: Lockdown v Prešove vyľudnil ulice
6
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM