Zo Slovenska

Lengvarský: Prípadné uvoľňovanie opatrení sa bude týkať očkovaných a prekonaných

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci so samosprávami spúšťa od soboty (11. 12.) mobilizačný týždeň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Lengvarský: Prípadné uvoľňovanie opatrení sa bude týkať očkovaných a prekonaných
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prípadné ďalšie uvoľňovanie opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa bude týkať očkovaných a prekonaných. V piatok to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Rozhodnú budúci týždeň

O tom, akým spôsobom sa ešte bude riešiť situácia okolo vianočných sviatkov, bude diskutovať vláda budúci týždeň na svojom zasadnutí. Predchádzať mu bude stretnutie s odborníkmi. Lengvarský však hovorí, že počet pacientov v nemocniciach je stabilný.

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz doplnil, že najzávažnejšie a akútne diagnózy pacientov sa naďalej riešia. Pripustil, že odkladanie liečby niektorých diagnóz môže spôsobiť určité škody.

Zdôraznil, že v špecializovaných ústavoch sa naďalej realizuje diagnostika aj liečba pacientov.

Darujme si Vianoce

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so samosprávami spúšťa od soboty (11. 12.) mobilizačný týždeň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Prostredníctvom projektu Darujme si Vianoce chce podporiť rastúci záujem o očkovanie, zvýšiť zaočkovanosť, ako aj informovanosť o dôležitosti očkovania.

„Prosím všetkých, aby využili túto možnosť a nechali sa zaočkovať a ochránili seba, svojich príbuzných a zdravotnícky systém,“ vyhlásil Vladimír Lengvarský.

Pozval k očkovaniu všetkých, ktorí dostanú druhú alebo tretiu dávku vakcíny, ale aj tých, čo ešte zaočkovaní nie sú. Štátny tajomník MZ SR Kamil Száz zároveň vyzval tých, ktorí majú v súvislosti s očkovaním strach či nezodpovedané otázky, aby využili príležitosť a prišli sa poradiť s lekármi.

Počas nasledujúceho týždňa, teda od 11. do 17. decembra bude pripravené maximálne množstvo očkovacích kapacít na celom Slovensku.

„Očkovať sa bude v 65 nemocniciach, 27 poliklinikách, 19 veľkokapacitných očkovacích centrách 602 ambulanciách a je naplánovaných 178 výjazdov v obciach,“ priblížil Száz. Pripravených je viac ako 100-tisíc vakcín pre registrovaných a tiež desiatky tisíc pre neregistrovaných záujemcov.

V očkovacích centrách bude možné stretnúť aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministrov či rôzne osobnosti z oblasti kultúry a športu.

Chcú motivovať

Ako uviedol minister zdravotníctva, cieľom je osloviť čo najširšie spektrum ľudí, pričom verí, že osobnosti môžu pomôcť ľudí presvedčiť.

V tejto súvislosti poukázal na prieskum, realizovaný pred plánovaním projektu. Podľa neho o očkovaní uvažuje 68 percent ľudí, pričom zaočkovaných je len približne 50 percent.

Pre efektívnejší manažment záujemcov o očkovanie ministerstvo odporúča registrovať sa na stránke www.korona.gov.sk. „Bude umožnené aj očkovanie bez predchádzajúcej registrácie, no v prípade vysokého záujmu budú uprednostnení tí, ktorí sa zaregistrovali a bol im pridelený termín,“ vysvetlilo MZ SR.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM