Rôzne

Letná sezóna je tu: Bezpečná jazda počas dovolenkového obdobia má svoje špecifiká

Jazda počas obdobia letných prázdnin a dovoleniek si vyžaduje zvýšenú koncentráciu vodiča. Polícia radí, ako predísť nepríjemným a nebezpečným situáciám na cestách.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna je tu: Bezpečná jazda počas dovolenkového obdobia má svoje špecifiká
Zdroj: Pixabay.com

Nakoľko sa nezadržateľne blíži letná turistická sezóna a spolu s ňou aj školské prázdniny, policajti upozorňujú na skutočnosť, že jazda s vozidlom má počas letného obdobia svoje osobitosti, ktoré sú spojené najmä so zvýšenou záťažou organizmu počas horúcich letných dní. Zvýšenú záťaž pocítime najmä pri dlhých presunoch autami na dovolenku, na rôzne rodinné výlety a podobne.

Jazdu na dlhšie trasy nepodceňujte! Pred takouto cestou je potrebné si poriadne odpočinúť. “Uvedomte si riziko spojené s mikrospánkom v prípade dlhej trasy, ktorá Vás čaká po celodennej práci a snažte sa mu predísť,“ upozorňujú muži zákona. Po každých dvoch hodinách dlhej cesty je vhodné spraviť si približne 15-minútovú prestávku. Ako pri inom pohybe na priamom slnku, ani v prípade jazdy autom by ste nemali zabudnúť na dodržiavanie pitného režimu.

Ak sa počas jazdy začnete cítiť unavení resp. ospalí, nájdite čo najrýchlejšie bezpečné miesto na státie. “Zívanie, strata koncentrácie, objavujúce sa ťažkosti s udržaním otvorených viečok, vybočovanie vášho vozidla z jazdného pruhu a pod. sú príznaky, ktoré vás varujú pred mikrospánkom – neignorujte ich,“ pripája dôležitú radu slovenská polícia.

Ako inde, aj v týchto prípadoch platí, že najlepším riešením pri únave je spánok. Vetranie otvorením okna, zvýšenie hlasitosti autorádia alebo krátke cvičenie vám pomôže len v zanedbateľnej mi­ere.

Za volantom treba počas letných prázdnin počítať s väčším množstvom detí na cestách. Pozor treba dať na cyklistov a motorkárov, ktorých je na cestách veľa najmä počas víkendových dní a sú ľahko prehliadnuteľní. Ako sme si už za posledné roky zvykli, počítať je nutné s kolónami, zhustenou premávkou počas víkendov a v období striedania sa dovolenkových turnusov.

“Zvýšte svoju pozornosť pri vodičoch s „cudzími“ evidenčnými číslami na autách, nakoľko sa veľakrát horšie orientujú na miestach, ktoré nepoznajú,“ dodáva polícia.

A dôležitá rada na záver. Pred jazdou na väčšie vzdialenosti si nezabudnite dať skontrolovať technický stav svojich áut.

Ďalší diel bude patriť dôležitým radám, ktoré počas dovolenkového obdobia pomôžu všetkým chodcom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM