Rôzne

Vytiahnite bicykle: RADY ako správne a bezpečne jazdiť

Príjemné letné počasie láka do prírody. Množstvo ľudí už tesne po zime vybralo svoje bicykle a brázdia slovenské cesty a chodníky. Okrem dôkladného servisu však treba dodržiavať aj niekoľko bezpečnostných zásad.

Ilustračný obrázok k článku Vytiahnite bicykle: RADY ako správne a bezpečne jazdiť
Zdroj: TASR

Práve na zásady bezpečnej jazdy sa zameralo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Cyklisti by si mali preveriť účinnosť bŕzd, zabudnúť netreba ani na odrazové sklá, prilby či reflexné prvky.

Vedľa seba len na cyklochodníku

„Veľmi dôležitá je povinnosť pre cyklistov (§55 zák. o cestnej premávke) jazdiacich po krajnici alebo po okraji vozovky, a to jednotlivo za sebou,“ informuje ministerstvo vnútra. Znamená to, že dvaja cyklisti vedľa seba môžu ísť len po cestičke pre cyklistov. Takouto jazdou však nemôžu obmedziť a ohroziť ostatných účastníkov cestnej premávky.

„Pre istotu si zopakujme aj staré známe, že za zníženej viditeľnosti musia mať cyklisti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev,“ dodáva Ministerstvo vnútra SR.

Reflexné materiály môžu neraz zachrániť zdravie a život. Materiál totiž odrážasvetlo v úzkom kuželi späť ku zdroju a to až na vzdialenosť približne 200 metrov! „Výrazne zvyšujú viditeľnosť v tme a pri zníženej viditeľnosti. Reflexný materiál je v noci vidieť na 3× väčšiu vzdialenosť než biele oblečenie a viac ako 10× než modré oblečenie,“ informuje MV SR.

Chráňte si hlavu!

Rodinný výlet na bicykloch môže byť príjemným spestrením. Pri deťoch by sme sa však mali maž na pozore. „Deti mladšie ako 10 rokov môžu na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na dieťa riadne dozerala,“ ozrejmuje ministerstvo vnútra.

V roku 2017 policajti odhalili 3716 priestupkov, ktorých sa dopustili cyklisti.

Cyklista musí počas jazdy mimo mesta nosiť bezpečnostnú prilbu bez výnimky. Deti do 15 rokov veku majú túto povinnosť aj pri jazde v obci. Nezabúdajte, že dieťa by ste mali mať vždy na očiach. Odporúča sa, aby vaša ratolesť išla pred vami. Len tak máte možnosť dieťa včas upozorniť a usmerniť. Okrem povinnej prilby sa odporúča deti chrániť aj chráničmi končatín. Rovnako netreba zabudnúť na reflexné prvky na oblečení.

Toto radšej neskúšajte

„Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla (napr. nákupné zavesené tašky na riadidlách a pod.), nesprávna jazda cez križovatku (nedanie prednosti v jazde),“ informuje Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Akých najčastejších chýb sa pri jazde na bicykli dopúšťame? Vyčnieva tu jazda bez svetiel, bez reflexných prvkov, jazda na bicykli mimo obce bez prilby (do 15 rokov povinnosť aj v obci), po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu.

Počas jazdy na bicykli treba zvýšiť ostražitosť a sledovať dianie okolo seba. Pri zmene smeru jazdy poteší nejedného vodiča, keď dáte včas znamenie rukou.

Občas to ide aj s trochou alkoholu

Pokiaľ cyklista jazdí v zastavanom území obce či po cestičke pre cyklistov, toleruje sa mierne množstvo alkoholu v jeho organizme. Hodnota však nesmie presiahnuť pol promile. „Podľa zákona je to presne 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou,“ ozrejmuje MV SR.

V roku 2017 policajti odhalili pod vplyvom alkoholu 902 cyklistov, z nich bolo 755 pod vplyvom alkoholu do jedného promile a 1147 nad jedno promile.

Po prekročení zákonom stanovenej hranice hrozí pokuta až do výšky 800 eur, v blokovom alebo rozkaznom konaní do 650 eur. „Cyklistovi nie je možné zadržať vodičský preukaz ani mu uložiť zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, pretože bicyklovanie nie je činnosť, ktorú by štát reguloval vydávaním oprávnenia na bicyklovanie,“ vnáša trocha svetla do problematiky ministerstvo vnútra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM