Šport Ostatné športy Rôzne

Leto je v plnom prúde: TIETO zaujímavé vodné športy stoja za vyskúšanie

Voda a slnko je to, čo ľudia oddávna vyhľadávali, aby si užili ideálnu letnú dovolenku. Niekto vyrazí za výletmi a iný sa zase s radosťou ponorí do osviežujúcich vôd jazera či mora. Existuje veľa možností, ako si aktívne zašportovať, či už ako jednotlivec alebo súčasť kolektívu.

Ilustračný obrázok k článku Leto je v plnom prúde: TIETO zaujímavé vodné športy stoja za vyskúšanie
5
Galéria

Paddleboarding

K obľúbeným vodným športom, ktoré si ľudia vychutnávajú, patrí paddleboarding. Podobne, ako keď surfisti používajú širokú dosku, tak i títo vodáci sa vezú na podobnej s pomocou pádla. Jeho pôvod sa datuje od roku 1960 na Havaji, kedy surfisti potrebovali odfotiť ľudí pri výučbe a tak na doskách pádlovali.

Ako šport však tradíciu začal písať oveľa skôr a to na Veľkonočných ostrovoch. Človek pri tomto veslovaní zapája celé telo a celkovo si zlepší zmysel pre rovnováhu. Je nástupcom surfovania, ktorý potrebuje vlny, zatiaľ čo pre paddleboarding je typická jazda na jazere či rieke. Obľúbenosť tohto športu stúpa od roku 2009.

Wakeboarding

Wakeboarding je vodným športom, ktorý je zaujímavý hlavne tým, že sa jazdí na wakeboarde, ktorý je ťahaný loďou alebo vlekom po vodnej hladine. Vznikol ako nový model športu, skombinovaním klasického vodného lyžovania a surfingu.

Prvý wakeboard vyrobil približne v roku 1986 v San Diegu Tony Finn, ktorý spoločne s Jimmy Redmonom z Austinu v Texase založil najslávnejšiu wakeboardovú spoločnosť. Jazdec sa pohybuje pribl. 30–34 km/hod. a loď býva upravená tak, aby ju mohol použiť ako odrazový mostík. Na profesionálne ťahanie sa používajú motorové člny na tento účel špeciálne vyrobené.

Windsurfing

Windsurfing je ďalším zaujímavým vodným športom, ktorý vznikol vynaliezavosťou a kombináciou pôvodného surfovania a jachtingu v roku 1965. Práve vtedy sa priatelia Hoyle Scweitzer a Jim Drake z Južnej Kalifornie pokúsili nájsť alternatívu pre pohyb surfovacej dosky na vodnej hladine. Jim Drake bol leteckým inžinierom a Hoyle Schweitzer obchodníkom. Do konca roku 1968 získali Jim a Hoyle patent na prvý windsurfingový komplet nazvaný “Windsurfer”.

Takmer hneď po patentovaní vynálezu, si windsurfing začal získavať nových priaznivcov. Nespokojnosť so sklolaminátovými plavákmi prinútila Hoyla Schweitzera poobzerať sa za lepším materiálom, ktorý by mal dlhšiu životnosť a bol cenovo dostupným a využil polyetylén. Dodávateľ polyetylénu bol novým využitím materiálu natoľko prekvapený a spokojný, že pripravil kampaň a predstavil windsurfing celému svetu.

Rafting

Rafting by sme pokojne mohli prirovnať aj v našej krajine obľúbenému pltníctvu – splavovaniu. Prvá zmienka o nafukovacom plavidle bola na patentovom úrade v americkom meste Sheet v roku 1846, kde je uvádzaná ako záchranná loď. Vo väčšej miere sa začali nafukovacie člny používať v 2. sv. vojne na záchranu leteckých posádok.

V súčasnosti ide o adrenalínový vodný šport na divokej vode, kde sa 2 až 6-členná posádka plaví na gumových nafukovacích člnoch. Súťažiť sa dokonca môže v zjazde, šprinte, slalome a Head 2 Head. Stáva sa atraktívnym športom a do povedomia ľudí sa dostal začiatkom 90. rokov, pričom naši, slovenskí pretekári patria do špičky svetového raftingu.

Potápanie

Potápanie je pobyt a pohyb človeka pod vodou s technickým vybavením alebo bez neho. Preto rozlišujeme nádychové potápanie bez prístrojov a prístrojové. Človeka vždy lákalo zistiť, čo sa nachádza pod vodnou hladinou a v dávnych dobách to bola aj nevyhnutnosť. Ľudia sa potápali hlavne kvôli obžive.

Prvý potvrdený a zaznamenaný hĺbkový ponor je z roku 1911, keď grécky potápač Yorgos Haggi Statti pomohol talianskemu námorníctvu vyloviť stratenú kotvu z hĺbky 77 metrov. Zlatá éra súťažného nádychového potápania sa začala až v polovici 20. storočia, odkedy jednotlivci z celého sveta stále prekonávajú hĺbkové rekordy. Tento vodný šport patrí medzi olympijské a tak sa v ňom dajú dosahovať úctyhodné výkony, ktoré bývajú oceňované medailami.

S prístrojmi je to opäť o niečom inom. Po absolvovaní kurzu sa môžete bezstarostne kochať podvodným svetom.

Zaujímavé vodné športy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM