Regióny

Leto na Ľubovnianskom hrade bolo mimoriadne: Prekvapením bolo množstvo Izraelčanov

Letná sezóna aj na hrade v Starej Ľubovni definitívne skončila a neostáva iné, ako bilancovať. Ako vyzerala?

Ilustračný obrázok k článku Leto na Ľubovnianskom hrade bolo mimoriadne: Prekvapením bolo množstvo Izraelčanov
Zdroj: Dnes24.sk

S návštevnosťou počas hlavnej turistickej sezóny sú na hrade Ľubovňa veľmi spokojní. Konštatoval to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že po roku opäť zaznamenali zvýšenie počtu turistov, zhruba na úrovni päť percent. „Od začiatku roka do konca septembra k nám zavítalo dohromady 176 tisíc platiacich návštevníkov. Sme vďační za každého jedného a leto môžeme označiť ako mimoriadne. Takže oplatilo sa pripraviť množstvo zaujímavých projektov, výstav, koncertov a ďalších podujatí. Prialo nám počasie, žiadna akcia sa nemusela rušiť ani presúvať,“ konštatoval.

Medzi turistami opäť prevažovali Slováci a čím ďalej tým viac objavujú zákutia ľubovnianskeho hradu a skanzenu pod ním najmä rodiny s deťmi. „Toto je vec, ktorá nás veľmi teší, pretože sme postavili našu stratégiu smerom ku klasickej rodine, ktorá si, myslím, že potrebuje trošku viac historického povedomia a darí sa ju realizovať. Chodia k nám rodiny nielen z okolia, ale z celého Slovenska,“ dodal riaditeľ.

Národnostné zloženie dopĺňajú Poliaci, ktorí na hrad blízko hraníc chodia tradične vo veľkých počtoch. Prekvapením sú podľa Mikulíka turisti z Izraela. „Sledujeme už druhý rok, že k nám chodia početné skupiny z tejto krajiny. Podľa toho, čo nám povedali, tak prídu na Slovensko, pretože patrí k najbezpečnejším krajinám Európy,“ doplnil s tým, že toto doposiaľ nebola klientela, ktorá chodila do Starej Ľubovne vo veľkých počtoch, to sa však za posledné dva roky zmenilo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM