Rastislav Búgel Zo Slovenska

Lezie vám už skoré stmievanie na NERVY? Prichádza ZLOM! Onedlho sa dni začnú predlžovať

Prichádza oficiálny začiatok zimy. Ten prinesie najkratší deň a zároveň najdlhšiu noc v roku. Po tomto termíne sa už budú dni predlžovať.

Ilustračný obrázok k článku Lezie vám už skoré stmievanie na NERVY? Prichádza ZLOM! Onedlho sa dni začnú predlžovať
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Už tento týždeň nastane zimný slnovrat, ktorým sa oficiálne začína zima. Meteorologická zima síce nastala už 1. decembra, no tá astronomická príde už v piatok 22. decembra o 4:27 hodine.

Najkratší deň a najdlhšia noc

„Zároveň nás čaká aj najkratší deň a najdlhšia noc v roku. Počas zimného slnovratu je južná pologuľa najviac priklonená k Slnku. Na severnú pologuľu dopadajú slnečné lúče v tento deň najšikmejšie. V miernych zemepisných šírkach na severnej pologuli, kde sa nachádza aj Slovensko, dosahuje slnko najmenšiu výšku nad obzorom a čas medzi východom a západom Slnka je najkratší,“ informuje portál iMeteo.sk.

Dni sa budú predlžovať

Dĺžka piatkového dňa od východu po západ slnka bude trvať približne 8 hodín.

„Platí pravidlo, že čím je poloha severnejšie, tým je deň kratší, resp. tým je kratší čas slnečného svitu,“ dodáva server.

Každá ďalšia noc tak bude kratšia a dni sa budú postupne predlžovať až do letného slnovratu v júni. Vtedy nastane astronomické leto.

„Obdobie kalendára má svoje pevné dátumy. Kalendárna zima sa začína vždy 22. decembra, takže tento rok sa jej začiatok zhoduje so začiatkom astronomickej zimy,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM