Webnoviny - Svet

Lídri EÚ prediskutujú ekonomickú situáciu v bloku

WEBNOVINY.SK

Brusel Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Lídri krajín Európskej únie budú vo štvrtok 11. februára rokovať o hospodárskej situácii v únii. Zídu sa totiž na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré zvolal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Témou diskusií na neformálnom zasadnutí, ktorých sa zúčastní aj premiér Robert Fico, by mala byť aktuálna ekonomická situácia. Predsedovia vlád a prezidenti sa tak zrejme nevyhnú ani rozhovorom o súčasnej finančnej situácii Grécka.

Ako ďalej informoval tlačový odbor Úradu vlády SR, témou štvrtkových diskusií by mala byť aj príprava novej stratégie pre rast a zamestnanosť Európa 2020, ktorá má byť prijatá na marcovom zasadnutí Európskej rady. Hlavným cieľom novej stratégie je dosiahnutie udržateľného hospodárskeho rastu a nahradí súčasnú Lisabonskú stratégiu. Najvyšší predstavitelia by mali tiež diskutovať aj o otázkach týkajúcich sa zmeny klímy na základe výsledkov nedávnej konferencie v Kodani.

Španielske predsedníctvo na svojej internetovej stránke dodáva, že Van Rompuy zvolal zasadnutie aby umožnil členským štátom únie analyzovať ich ekonomické plány pre nasledujúce roky. Podľa prezidenta rady totiž ekonomická kríza „zvýšila nevyhnutnosť prehodnotenia smerovania úsilia a zlepšovania vzájomnej spolupráce.“ Podľa Van Rompuya totiž ekonomiky únie budú čeliť dôležitým výzvam, keďže štrukturálny rast nie je dostačujúci na zvyšovanie zamestnanosti a udržanie európskeho sociálneho modelu.

Štvrtkový mimoriadny summit Európskej úrady bude prvým zasadnutím pod prezidentovaním Hermana Van Rompuya pri plnej aplikácii Lisabonskej zmluvy.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM