Správy

Lídri V4 sa stretli na summite v Poľsku: Čaputová bude po návrate pracovať online

Zuzana Čaputová má za sebou prvý deň summitu prezidentov krajín V4 v Poľsku. Medzi témami figuruje aj boj s ochorením COVID-19 či obnova ekonomík po pandémii.

Ilustračný obrázok k článku Lídri V4 sa stretli na summite v Poľsku: Čaputová bude po návrate pracovať online
4
Galéria
Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR

Ciele, ktoré si Vyšehradská štvorka (V4) vytýčila pred troma dekádami – budovať demokraciu, rozvíjať slobodu a vrátiť náš región do zjednotenej Európy – môžeme považovať za naplnené a môžeme sa začať pozerať po nových spoločných cieľoch. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v utorok po prvom dni summitu prezidentov krajín V4 v Poľsku.

Otvorené témy

Podľa Čaputovej bolo stretnutie prezidentov krajín V4 venované reflexii toho, „čo sa nám za tridsať rokov spolupráce podarilo a diskusii o obnove našich krajín po pandémii“.

„Informovala som našich partnerov, že pre Slovensko je strategicky dôležité zotrvať v centre európskej integrácie. Preto sme za to, aby ďalšie kroky zoskupenia V4 pokračovali proeurópskym smerom a aby sme spoločne zostali konštruktívnym hlasom,“ uviedla prezidentka.

Pripomenú si okrúhle výročie

Ďalej konštatovala, že krajiny V4 prehlbujú oblasti, kde sa zhodujú a zároveň rešpektujú vzájomné odlišnosti. „Nech za nás hovorí jednotný hlas tam, kde zhodu máme, ale tam, kde sa líšime, hovorme sami za seba“.

Summit hláv štátov V4 sa koná v prezidentskej rezidencii Helskom polostrove. Medzi jeho témami figuruje boj s ochorením COVID-19, obnova ekonomík po pandémii či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy. Prezidenti si na stretnutí pripomenú aj 30. výročie vzniku V4.

Pracovať bude online

Slovenská prezidentka na sociálnej sieti uviedla, že na túto cestu nežiadala o výnimku od hlavného hygienika. Pred návratom na Slovensko chce podstúpiť PCR test, ktorý nebude pri návrate starší ako 72 hodín.

„Napriek tomu, že podľa vyhlášky sa karanténa nevzťahuje na osobu, ktorá sa pri vstupe na Slovensko dokáže preukázať takýmto negatívnym testom, rozhodla som sa upraviť si pracovný program tak, aby som mohla posledné dva dni tohto týždňa pracovať online a zotrvať v dobrovoľnej karanténe do začiatku budúceho pracovného týždňa, kedy budem opätovne pretestovaná,“ prezradila prezidentka Zuzana Čaputová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Tridsiate výročie Vyšehradskej štvorky si vďaka veľkému organizačnému úsiliu našich poľských partnerov pripomíname na...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, February 9, 2021
V OBRAZOCH: Zuzana Čaputová na summite prezidentov V4 v Poľsku
4
Galéria
Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM