Zo Slovenska

Lieky na nový koronavírus? Nelegálne lekárne len využívajú strach z pandémie

Na internete sa objavili predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19. Nenaleťte im!

Ilustračný obrázok k článku Lieky na nový koronavírus? Nelegálne lekárne len využívajú strach z pandémie
Zdroj: pixabay.com

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Európska lieková agentúra (EMA) varujú verejnosť pred nakupovaním liekov z nelegálnych internetových lekární a od iných neschválených predajcov, ktorí sa snažia zneužiť strach z pandémie nového koronavírusu.

Falošné lieky

Radia tiež nekupovať produkty ponúkané ako lieky na nový koronavírus. Na celom svete totiž v súčasnosti neexistuje liek určený výlučne na toto ochorenie. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

„V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19 alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné,“ načrtla Jurkemíková. Upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a ponúkajú neschválené, prípadne falšované lieky.

Nebezpečné prímesy

Ako vysvetľuje ŠÚKL, falšované lieky majú uvedený nepravdivý údaj o totožnosti lieku alebo nepravdivé údaje v dokumentácii. Môžu obsahovať nesprávne alebo žiadne liečivo, prípadne správne liečivo v nesprávnom množstve. Rizikom je tiež obsah rôznych nebezpečných látok a prímesí, ktoré sa v liekoch nachádzať nesmú, napríklad ťažkých kovov, ako arzén, hliník či ortuť alebo jedov a karcinogénnych lá­tok.

„Užívanie takýchto produktov môže viesť k závažným zdravotným problémom alebo k zhoršeniu zdravotného stavu,“ upozornila hovorkyňa.

Ústav pripomína, že na Slovensku ani v Európskej únii momentálne nie je registrovaný žiaden liek na liečbu ochorenia COVID-19. Lieky, ktoré sa pri liečbe používajú, sú buď lieky registrované na iné ochorenie, alebo neregistrované lieky, ktorých použitie muselo byť schválené príslušnou autoritou. „Žiaden z takýchto liekov sa nemôže predávať na internete,“ zdôrazňuje.

Na Slovensku je povolený internetový predaj len registrovaných liekov, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. Zoznam schválených internetových lekární je zverejnený na webovej stránke ŠÚKL.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM