Webnoviny - Svet

Listopadová opäť štvrtá, tenisti trikrát o kovy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

SINGAPUR 18. augusta (WEBNOVINY) – Slovenským športovcom sa v stredajších súťažiach na I. olympijských hrách mládeže v Singapure lepila na päty smola. Najskôr tenistka Jana Čepelová nešťastne prehrala už takmer vyhratý semifinálový zápas a neskôr plavkyni Kataríne Listopadovej chýbalo vo finále na 50 metrov motýlik na bronz len 7 stotín sekundy. Tenisti však majú stále šancu na tri medaily. Okrem Čepelovej bude hrať o bronz aj dvojica Jozef Kovalík, Filip Horanský a v semifinále štvorhry dievčat sa predstavia Čepelová s Chantal Škamlovou.

„Katke Listopadovej sa opäť objavili na líci slzy, taká malá strata, to je už naozaj smola. Tentoraz jej nevyšiel dohmat, ale všetci veríme, že vo svojej najsilnejšej disciplíne na 100 metrov motýlik už vytúženú medailu získa. Tenisti majú tri medailové pokusy a patrilo by sa už konečne aspoň jeden využiť,“ komentoval stredajšie dianie v Singapure vedúci slovenskej výpravy Vladimír Miller.

TENIS Sedemnásťročná Čepelová podľahla nenasadenej Ruske Darii Gavrilovovej 7:5, 5:7, 3:6. Čerstvá európska šampiónka do 18 rokov nemá na Gavrilovovú šťastie, lebo s ňou prehrala už tretí duel v rade. Vlani na 16-ročný ruský talent nestačila vo štvrťfinále na US Open v New Yorku, tento rok vo štvrťfinále prípravného turnaja na Australian Open v meste Traralgon a teraz na OH mládeže. Jediné víťazstvo nad Gavrilovovou zaznamenala Čepelová v júli 2008 v Plzni na juniorskom turnaji ITF. Slovenka, nasadená ako číslo sedem, začala singapurský semifinálový duel dobre, prvý set vyhrala 7:5, v druhom viedla dokonca 5:3. „Lenže za tohto stavu Jana pokazila dôležité loptičky a znervóznela. Prestal sa jej dariť servis a veľa kazila, čo Ruska náležite využívala. Škoda takejto prehry, lebo Čepelová už mala súperku takpovediac na lopate. Verím však, že sa pozbiera a zabojuje aspoň o bronz,“ komentoval semifinálový duel slovenskej reprezentantky v tenisovom centre Kallang prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár. Čepelová sa vo štvrtok stretne v zápase o 3. miesto s treťou nasadenou Tímeou Babosovou z Maďarska.

Pár Jozef Kovalík, Filip Horanský prehral v semifinále štvorhry chlapcov s ruskou dvojicou Viktor Baluda, Michail Biriukov 4:6, 5:7. Slováci sa v zápase o bronz stretnú vo štvrtok s paraguajsko-venezuelským duom Diego Galeano – Ricardo Rodríguez. Úspešnejšie boli vo štvorhre dievčatá Jana Čepelová s Chantal Škamlovou. Štvrtý nasadený slovenský pár vyhral vo štvrťfinále nad dánsko-bieloruskou dvojicou Mai Grageová – Ilona Kremenová 6:4, 6:3. Vo štvrtkovom semifinále si víťazky juniorskej súťaže na Australian Open 2010 i nedávnych ME do 18 rokov zmerajú sily s víťazkami zápasu Gavrilovová, Putincevová (Rus.) – Kovalecová, Svitolinová (2-Ukr.).

PLÁVANIE Katarína Listopadová obsadila vo finále na 50 metrov motýlik 4. miesto časom 27,38 sekundy a za vlastným slovenským juniorským rekordom z 31. júla 2009 na svetovom šampionáte dospelých v Ríme zaostala iba o jedinú stotinku. Sedemnásťročnú členku klubu J&T Bratislava delilo od bronzovej Francúzky Anny Santamansovej len 7 stotín sekundy. Listopadová má v Singapure veľkú smolu, lebo tesne štvrtá skončila aj v utorok vo finále pretekov na 100 metrov voľným spôsobom.

„Katka je obrovská smoliarka, ale verím, že na 100 metrov motýlik si už konečne vypláva tú vytúženú medailu. Po utorkovej štvrtej priečke bola veľmi smutná, ale povzbudil som ju slovami, že nie je veľa športovcov, ktorí sa môžu pochváliť takýmto výborným umiestnením na olympijských hrách. To som ešte netušil, že aj v stredu pre ňu ostatne nešťastná zemiaková medaila,“ uviedol viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) a šéf výpravy SR v Singapure Vladimír Miller. Na 50 m motýlik zvíťazila Liu Lan z Číny za 26,97 s pred Taliankou Elenou di Liddovou (27,06).

Ešte pred finále na 50 m motýlik sa zverenkyňa trénera Gabriela Barana predstavila v rozplavbách na 200 metrov voľným spôsobom. V piatej obsadila 7. miesto časom 2:07,63 min a nepostúpila do finále. Zo 41 pretekárok zaplávala Listopadová 23. najlepší výkon.

VESLOVANIE A ŠERM V B-finále skifu o 7. až 12. miesto napokon neštartoval slovenský veslársky reprezentant André Rédr, ktorý sa sťažoval na zdravotné problémy už pred neúspešnou semifinálovou rozjazdou. „Nechceli sme nič riskovať, lebo ešte v noci o pol tretej sme s lekárom Romanom Fanom zvažovali, či neodvezieme Rédra do nemocnice,“ informoval V. Miller. Fleuretistka Michala Cellerová bola členkou v konečnom účtovaní 5. tímu Európa IV. v šermiarskej tímovej súťaži kontinentálnych výberov.

Súhrn výsledkov slovenských športovcov – streda:

PLÁVANIE Dievčatá: Finále, 50 m motýlik: 4. Katarína Listopadová (SR) 27,38. Rozplavby, 200 m v. sp.: 7. v V. rozplavbe Katarína Listopadová (SR) 2:07,63 (cekovo 23.) – nepostúpila do finále.

ŠERM Miešaná tímová súťaž kontinentálnych výberov – štvrťfinále: Ázia/Oceánia I. – Európa IV. 30:24, o 5. až 8. miesto: Európa IV. – Ázia/Oceánia II. 30:20, o 5. miesto: Európa III. – Európa IV. 29:30. Členkou družstva Európa IV. bola aj slovenská fleuretistka Michala Cellerová.

TENIS Dievčatá: Dvojhra – semifinále: Jana Čepelová (7-SR) – Daria Gavrilovová (Rus.) 7:5, 5:7, 3:6. Štvorhra – štvrťfinále: Jana Čepelová, Chantal Škamlová (4-SR) – Mai Grageová, Ilona Kremenová (Dán./Biel.) 6:4, 6:3. Chlapci: Štvorhra – semifinále: Jozef Kovalík, Filip Horanský (SR) – Viktor Baluda, Michail Biriukov (Rus.) 4:6, 5:7.

VESLOVANIE Skif chlapcov, B-finále (o 7. – 12. miesto): André Rédr (SR) na štart nenastúpil.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM