Aktualizované Správy

Lockdown a zákaz bohoslužieb si vysvetlili po svojom: Na severe Slovenska plný kostol!

Kým posledný deň roka oznámili sprísnenie lockdownu, niekto si najtvrdšie protipandemické opatrenia vysvetlil po svojom.

Ilustračný obrázok k článku Lockdown a zákaz bohoslužieb si vysvetlili po svojom: Na severe Slovenska plný kostol!
Zdroj: facebook.com/Brano Zboja

Na internete sa šíri video, v ktorom sa jeho autor čuduje z toho, ako si v obci Liesek na severe Slovenska, v okrese Tvrdošín, vyložili úplný lockdown. Mimochodom, Tvrdošín a Orava boli ako prvé masívne zasiahnuté nárastom ochorení COVID-19 a situácia tam bola vážna.

O to viac je šokujúci postoj tamojších k novým nariadeniam. Vláda Slovenskej republiky 31. decembra 2020 zatvorila okrem iného kostoly pre verejnosť.

Na videu ale jasne vidieť, ako ľudia vychádzajú v hojnom počte z kostola. Podľa autora je video nakrútené 1. januára 2021, teda už v čase zákazu.

Žiadam o prešetrenie konania sv. omše dňa 1.1.2021 o 11:00 hod. v kostole v Liesku. Polícia mi uviedla, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne s riaditeľkou RNDr. Máriou Varmusovou vydal dňa 1.1.2021, kedy je sviatok, výnimku na konanie omše. Na stránke www.ruvzdk.sk žiadna takáto výnimka nebola zverejnená do tejto chvíle,“ napísal autor videa na sociálnej sieti.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Facebook

Tieto zábery potvrdzuje aj oznam z oficiálnej stránky obce Liesek v ktorom obec informuje, že „pomocný spišský biskup povoľuje slávenie svätých omší v okrese Tvrdošín na slávnosť Nového roka, v nedeľu a na Zjavenie Pána.“ Oznam bol pritom zverejnený už 31. decembra, teda v deň zavedenia najprísnejších opatrení.

Pred pozdravom Pán Boh zaplať nechýba ani upozornenie na dodržiavanie rozostupov. „Prosím veriacich, aby sa zúčastnili jednej sv. omše či už na Nový rok, alebo nedeľnej svätej omše, aby sa zachovali odstupy v laviciach.

Tú istú informáciu zverejnila obec aj na svojom oficiálnom facebooku, aj s podrobným rozpisom bohoslužieb.

Redakcia Dnes24 oslovila Spišskú diecézu s otázkou, či naozaj pomocný spišský biskup povoľuje slávenie svätých omší v okrese Tvrdošín.

Aktualizované 2. januára: „Spišský diecézny administrátor Mons. Ján Kuboš nedal žiadne povolenie, ktoré by bolo v rozpore s uznesením Vlády Slovenskej republiky ohľadom opatrení proti šíreniu pandémie koronavírusu. Mons. Ján Kuboš ešte pred vydaním aktuálneho opatrenia konzultoval situáciu s dekanom Trstenského dekanátu, do ktorého patrí aj farnosť Liesek, a usmernil ho v tom zmysle, aby bohoslužby boli slávené dovtedy, kým nebude vydané oficiálne stanovisko o pozastavení bohoslužieb. Keďže posledné opatrenie o pozastavení slúženia svätých omší bolo vydané v neskorých večerných hodinách, nie každý kňaz ho zaregistroval, a tak sa riadil dovtedy platnými pravidlami. V tomto prípade teda ide o nedorozumenie zapríčinené nevhodným časom, v ktorom bolo vydané opatrenie pozastavenia bohoslužieb, a ktoré nadobúdalo účinnosť vo veľmi krátkom čase po oficiálnom vydaní,“ informoval našu redakciu Peter Majcher, hovorca Spišskej diecézy.

Prípad už podľa portálu myorava.sme.sk preveruje aj polícia. „Polícia v Trstenej eviduje v súčasnosti dve oznámenia, ktoré poukazujú na konanie svätej omše 1. januára v dopoludňajších hodinách. V predmetnej veci polícia vykonáva preverovanie. Uvedená skutočnosť bude oznámená aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne,“ informuje krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Nový koronavírus na Slovensku:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM