Aktualizované Správy

LOCKDOWN po slovensky: Zatvorené obchody, terasy a prísne podmienky lyžovania

Slovákov čakajú náročné Vianoce. Hlavný hygienik predstavil nové protiepidemické opatrenia.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister dopravy a výstavby Andrej Doležal a hlavný hygienik Ján Mikas sa postavili pred kamery. Oznámili nové nové protiepidemické opatrenia.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii potvrdil zhoršovanie epidemiologickej situácie a naznačil prognózy, ktoré ukazujú, že situácia v nemocniciach sa bude naďalej zhoršovať. Na PN je aktuálne viac ako 2 200 zdravotníkov v súvislosti s Covid-19. Obsadených je už viac ako polovica reprofilizova­ných lôžok

Od 21. decembra bude platiť lockdown, terasy musia zatvoriť už 11. decembra. Lockdown bude trvať v každom okrese minimálne tri týždne.

V regiónoch s najhoršou epidemiologickou situáciou to môže byť aj o niekoľko týždňov dlhšie. Informoval o tom premiér Igor Matovič. „Ak budeme mať pod kontrolou situáciu v nemocniciach, postupne podľa incidencie v danom okrese, ich budeme otvárať,“ uviedol na tlačovke premiér.

Avizoval, že Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR predstavia tzv. COVID-automat, podľa ktorého sa bude otváranie riadiť.

Krajčí občanov vyzval na dodržiavanie základných opatrení: nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekciu rúk. Množstvo ľudí podľa neho tieto opatrenia nedodržiava a prispievajú tak k šíreniu vírusu. Povedal, že blížiace sa sviatky budú zaťažkávajúcou skúškou pre nemocnice.

Počas lockdownu a sviatkov nebude obmedzená mobilita medzi okresmi.

Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá môžu naďalej fungovať za podmienok ako doteraz. Potvrdil to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Apeloval, aby dodržiavali nastavené opatrenia. Vyzval tiež, aby verejnosť nenavštevovala vianočné trhy, ako miesto predstavujúce zvýšené riziko stretávania sa osôb a šírenia nového koronavírusu.

Hlavný hygienik Ján Mikas predstavil plán opatrení:

Od 11. decembra sa zatvoria terasy reštaurácií. Vydávať budú môcť iba jedlo so sebou. Hlavný hygienik v súvislosti s reštrikčným opatrením, ktoré sa týka gastroprevádzok, uviedol, že k opatreniu pristupujú, pretože ide o veľké epidemiologické riziko. „Tie opatrenia, ktoré sme prijali doteraz, neboli dodržiavané," upozornil. Zdôraznil, že takto na to doplatia aj tí, ktorí opatrenia dodržiavali.

Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách ostávajú otvorené, avšak za sprísnených podmienok, ktoré Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dohodlo s konzíliom odborníkov. Potrebný od 14. decembra bude napríklad test nie starší ako 72 hodín. V lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti. Návštevníci hotelov budú musieť mať takisto negatívne testy, nebude umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. „Prevádzkovatelia budú musieť vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov," dodal Mikas

Na Slovensku sa od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. Opatrenie má platiť minimálne tri týždne.

Školské prázdniny sa budú týkať aj materských škôl. Krajčí hovorí, že to bude tak, ako je štandardom. „Samozrejme, pre tých rodičov, ktorí nevyhnutne potrebujú škôlky, tak sa väčšinou tie škôlky spájajú a otvárajú pre nich triedy. Takže to nebude obmedzené," poznamenal. Zimné prázdniny sa mali pôvodne deťom začať 23. decembra.

Podniky nad 500 zamestnancov budú musieť od 28. decembra pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Od 28. decembra Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zabezpečí a začne s testovaním zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov, ktorí by teda od tohto dátumu mohli začať pracovať vo svojich podnikoch," vysvetlil minister.

Ako potvrdil Krajčí, toto opatrenie má byť pre zamestnancov povinné. „A následne to bude potom povinné podľa toho, v ktorej zóne sa bude región nachádzať,„ vysvetlil s tým, že v oranžovej zóne už potom testovanie povinné nebude, ale pokiaľ región bude v červenej zóne, tak bude testovanie povinné v časovom rozstupe raz za 21 dní. Ak bude situácia v regióne ešte vážnejšia, tak raz za 14 dní a pre regióny v kritickej situácii to bude nevyhnutné každých sedem dní. „Aby ľudia v tom regióne v podstate mohli fungovať a nemuseli byť zamknutí doma,“ dodal minister.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM