Ľubomíra Karmanová Kultúra

Lučenčan Miro Drobný o nakrúcaní filmu s Rytmusom: STOPka v strede nakrúcania, dôvod vás prekvapí! FOTO

Mira Drobného netreba žiadnemu Lučenčanovi zvlášť predstavovať. Známa autoškola funguje pod jeho menom stále. V mestskom parlamente si podporu voličov získal v dvoch volebných obdobiach. Prišli prvé kontakty s kamerou a neskôr Sídliskový sen. O jeho splnení a veľa iného, hovorí samotný autor.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčan Miro Drobný o nakrúcaní filmu s Rytmusom: STOPka v strede nakrúcania, dôvod vás prekvapí! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Len 12 hodín po dokončení filmu Sídliskový sen, sa režisér Miro Drobný rozhovoril o projekte, ktorému venoval osem rokov svojho života. Tohto aktívneho Lučenčana netreba nikomu zvlášť predstavovať. Neustále sa snaží tvoriť, zdolávať hranice a pritom nezabúdať na svoje rodné mesto. Aj o projekte, ktorého hlavným predstaviteľom je Patrik Vrbovský, známy ako Rytmus, prezradil Lučenčanom o niečo viac.

Róm v prvej línii

Spolupráca Mira Drobného s Rytmusom začala oveľa skôr, ako vznikol nápad natočiť film. „Stretol som sa sním pri práci na seriály ovce.sk, kde sme potrebovali niekoho známeho, kto by nahovoril rozprávku do rómčiny. Oslovil som Patrika. Rozprávku nám načítal, ale prekvapilo ma, že napriek tomu, že otvorene hovorí o tom, že je Róm, po rómsky ani nevie,“ začal Miro svoje rozprávanie o prvých stretnutiach s raperom.

„V tom čase sa rozbiehala jeho kariéra. Vedelo sa o ňom, že je Róm, možno aj preto sa o ňom hovorilo dosť negatívne, možno aj preto, odkiaľ pochádza. On sa za to nehanbil a hovoril o tom otvorene, čo asi malo za dôsledok negatívne reakcie verejnosti,“ myslí si človek, ktorý v tesnej blízkosti hviezdy strávil 8 rokov.

Podľa Mira si často ani Rómovia neuvedomujú, že Patrik je v prvej línii a musí čeliť možno aj intenzívnejšie ako iní predsudkom a rasovej neznášanlivosti. A tam vznikol nápad dostať sa do hĺbky. „To ma motivovalo hľadať v jeho živote niečo zaujímavé, čo by stálo za to natočiť.“

Bez scenára, s kamerou v ruke

Miro priznal, že scenár na začiatku tohto zaujímavého projektu neexistoval. Mal množstvo nápadov, akým smerom ísť, avšak stále to bola len spleť myšlienok, ktorá sa postupne vyvíjala.

„Skôr to bolo len o tom, s kamerou v ruke mapovať jeho život. Ďalším takým nápadom bolo hľadať ľudí, ktorým ako keby zmenil život svojou tvorbou, alebo ktorých svojimi myšlienkami a mediálnym ruchom, ktorý okolo seba vytvára, ovplyvnil. A tak prišlo k postupnému zbližovaniu s Patrikom, ale aj jeho rodinou,“ prezrádza režisér filmu.

Nakoniec prišlo k myšlienke, že sa tým začnú zaoberať vážne a že to bude práca na niekoľko rokov. „Z tých mnohých námetov sme sa nakoniec zamerali na ten, že Paťo si išiel za svojim snom. Nie však za tým, o ktorom spieva vo svojich piesňach a o ktorom si aj ľudia myslia, že jeho snom. Teda zlaté reťaze, drahé autá. Jeho sen je o niečom úplne inom,“ prezrádza Miro.

Zásah do živého a STOP natáčaniu

S myšlienkou mať vlastný film, sa Rytmus, podľa Mira, pohrával už dávno. „On už od začiatku spomínal, že by chcel natočiť hraný film, niečo ako mal Eminem. Chcel sa prezentovať ako herec, tá myšlienka mu bola blízka. Keď som mu navrhol toto natáčanie, tak sme si povedali, že to teda skúsime a o desať, dvadsať rokov uvidíme, čo z toho vznikne,“ dodáva autor filmu.

Ako je už mediálne dávno známe, natáčanie bolo niekoľko krát prerušené. To najdlhšie prerušenie trvalo pol roka. Situácia, do ktorej sa filmový tím a režisérova záľuba v hľadaní hraníc dostali, vyzerala skutočne vážne.

„Neviem, či sme so štábom skutočne narušili jeho súkromie až natoľko. Vošli sme do jeho izby, vtedy ešte býval s rodičmi a točili ho ako spí, čím sme ho vlastne aj zobudili. Ten dôvod, prečo sme to urobili je že Paťo mal mať nejakú traumu zo svojho detstva a touto situáciou sme ju akoby chceli privolať. Bola to situácia, ktorá mu nebola príjemná a bolo ešte pár vecí, kedy sme zašli ako keby za jeho hranicu,“ priznal režisér.

Po tomto incidente sa Miro márne pokúšal s Patrikom spojiť. Napriek tomu, že mu písal, aj volal, Patrik vôbec nekomunikoval a tak sa autor rozhodol pokračovať v natáčaní poza jeho chrbát. „Dúfal som, že to Paťa prejde a že napíše, že teda pokračujeme. Trvalo to dlhšie, ako som čakal, ale nakoniec sa ozval, že čo a ako a či ideme ďalej. Povedal mi, však, že pokračovať môžeme len ak nebudem robiť také veci, ako som spravil,“ prezrádza Miro a s podmienkami, našťastie pre fanúšikov Rytmusa, súhlasil.

Rytmus a jeho pravá tvár

Po ôsmych rokoch sa zhodli na tom, že majú dosť materiálu, aby s tým mohli ísť von. Pri tejto náročnej práci došlo k rôznym konfliktom a Miro si vtedy uvedomil, že film je komplikovaná záležitosť. Sám priznal, že neveril tomu, keď mu filmári hovorili, že pri tvorbe často dochádza nielen k hádkam, ale dokonca aj k bitkám. Dnes už verí. „Film je taká záležitosť, kde emócie hrajú veľkú úlohu. Je to aj o presadzovaní sa,“ naučil sa filmový debutant.

Sídliskový sen je hotový, už o týždeň sa spustia premiéry, ktoré fanúšikovia netrpezlivo očakávajú. Film, však nie je podľa jeho režiséra určený len tým, ktorí obdivujú túto slovenskú kontroverznú hviezdu, ale každému, kto je zvedavý na to, aký Rytmus v skutočnosti je.

„Film ukáže to, na čo je asi každý zvedavý. Odhalí, čo sa skrýva pod tou maskou arogancie, takého mačovstva, ako sa niekedy Patrik prezentuje a aká je jeho pravá tvár. Myslím, že divákov prekvapí, aký Rytmus, teda Patrik Vrbovský skutočne je,“ myslí si režisér filmu, ktorému Patrik imponuje svojim nadhľadom nad vecami, v kombinácii s úprimnou výpoveďou, ktorú dáva.

Režisér si film pozrie aj v rodnom Lučenci

„Paťo sa narodil 3. januára, ja 4. januára, tak možno máme nejaké spoločné vlastnosti, aj keď ja teda na tie horoskopy neverím, ale boli situácie, kedy zareagoval tak, ako by som zareagoval aj ja v tej situácii. Určite niečo spoločné máme. Snažil som sa to využiť v prospech tohoto filmu,“ dodal na záver autor, ktorý sa ako rodák z Lučenca zúčastní premietania filmu 21. augusta v kine Apollo.

Aj napriek tomu, že by rád Lučenčanom vybavil protekciu v podobe účasti Patrika na premietaní práve v našom meste, bohužiaľ to nie je možné. „Premietanie prebehne na Slovensku naraz v rekordnom počte kín. Myslím že ich je 67 a ešte viac v Čechách,“ vysvetlil a zároveň sľúbil, že sa osobne po filme rád stretne s fanúšikmi Rytmusa a s radosťou zodpovie aj na ich zvedavé otázky. Po ôsmych rokoch v bezprostrednej blízkosti hviezdy vie o Patrikovi Vrbovskom dosť na to, aby dokázal podať objektívnu výpoveď.

Foto: archív Miroslav Drobný a MyFlow PR a marketing

Rytmus a jeho Sídliskový sen
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM