Ľubomíra Karmanová Kultúra

Lučenecký magistrát nepodporil umelecký festival: Organizátori netaja sklamanie

Informácie o zrušení umeleckého festivalu Medzihmla, ktorý sa mal konať v rámci Dní mesta Lučenec boli sklamaním nielen pre organizátorov, ale aj fanúšikov umelecky hodnotných programov, ktoré sa do mesta snaží Lučenčan Peťo Balko prinášať. Získali sme aj stanovisko radnice.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecký magistrát nepodporil umelecký festival: Organizátori netaja sklamanie
Foto: David Koronczi

Letná Medzihmla, ktorá sa mala konať dňa 27. 08. 2015 v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci v rámci Dní mesta Lučenec, na sklamanie mnohých fanúšikov umenia, bola zrušená. Informoval o tom organizátor Peter Balko. „Posledných sedem rokov s priateľmi pravidelne organizujem rôzne kultúrne podujatia, literárne čítačky, koncerty, výstavy či „happeningy“, ktoré do nášho rodného mesta pritiahli množstvo rešpektovaných a etablovaných slovenských umelcov,“ vysvetlil Balko.

„V spojení s pravidelnou vysokou diváckou návštevnosťou a pozitívnou spätnou väzbou vystupujúcich umelcov sa nám podarilo výrazne spropagovať mesto Lučenec a zabezpečiť mu rešpektované a stále miesto na mape slovenskej kultúrnej scény,“ myslí si známy umelec, autor úspešnej knihy Vtedy v Lošonci.

Zrušenie festivalu cez sociálnu sieť

Oznámenie o nepodporení umeleckého festivalu zo strany mesta, bolo preto pre neho veľkým sklamaním. „V momente, keď bolo všetko pripravené, program, autori, priestor, vizuály, scéna, mi prišla správa na Facebook, že pani primátorka posunula rozpočet nášho podujatia prednostovi MsÚ Lučenec, ktorý rozhodol o tom, že mesto Lučenec podujatie nepodporí,“ neskrýva svoje sklamanie organizátor.

„Mesto Lučenec organizuje každoročne podujatie Dni mesta s hlavnými a sprievodnými podujatiami. Organizačný proces sa obvykle začína v mesiaci marec, kedy sa kreuje celý program. V čase návrhu p. Balka zaradiť aj 1. ročník letnej MEDZIHMLY do harmonogramu podujatia Dní mesta Lučenec bol už kompletný program pripravený a odsúhlasený vedením mesta,“ povedala na margo situácie hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Podľa jej ďalších slov, došlo k osobnému stretnutiu organizátorov podujatia a zástupcov mesta, kde s si návrh projektu vypočuli a dohodli sa, že organizátori predložia finančnú analýzu podujatia. „Uvedený finančný návrh bol doručený oneskorene po dohodnutom termíne a požadovaná výška podpory bola vyššia ako bola prezentovaná na osobnom stretnutí,“ podotkla hovorkyňa mesta.

Vysoké náklady a zimná Medzihmla

„Vzhľadom k týmto skutočnostiam zostáva v platnosti schválená programová štruktúra Dní mesta Lučenec. Mesto Lučenec podporí vo väčšej miere finančnými prostriedkami už tradičnú každoročnú zimnú MEDZIHMLU v priestoroch Divadla B.S.Timravy,“ dodala Hrnčiarová.

Aj napriek peripetiám s organizáciou letného festivalu Medzihmla, sa organizátori nevzdávajú a už začali pracovať na zimnom termíne podujatia. „Vážim si záujem ľudí a ich podporu. Na základe toho sme sa rozhodli pre vyhlásenie verejnej zbierky na Zimnú Medzihmlu, ktorá bude oficiálne spustená najbližšie dni. Zároveň verím, že budeme aj v budúcnosti s mestom aktívne spolupracovať,“ dodal na záver Balko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM