Zo Slovenska

Ľudí zasiahne ďalšie ZDRAŽOVANIE: Niektoré POPLATKY chcú ZVÝŠIŤ aj o vyše 50 %

Do rozpočtu to podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) prinesie 37,5 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí zasiahne ďalšie ZDRAŽOVANIE: Niektoré POPLATKY chcú ZVÝŠIŤ aj o vyše 50 %
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Od apríla 2024 by sa mali zvýšiť súdne a správne poplatky. Navrhuje to vláda v legislatívnom konsolidačnom balíku, ktorý schválila v pondelok.

Minimalizácia manipulácie s hotovosťou

Zámerom úpravy zákona o správnych poplatkoch a zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov. Väčšina z nich sa naposledy menila skôr ako pred zavedením eura na Slovensku, čo bolo v roku 2009. „Primárne ide o úpravu sadzieb poplatkov v nadväznosti na infláciu (jej zohľadnenie od roku 2009 predstavuje nárast spotrebiteľských cien o približne 54 percent), keďže náklady štátu na agendu správnych orgánov, súdov, orgánov súdov a prokuratúry priebežne rastú,“ vysvetlil kabinet v predloženom návrhu.

Vláda v materiáli pripomína, že v roku 2022 úhrady správnych a súdnych poplatkov do štátneho rozpočtu predstavovali 205 miliónov eur, z čoho 37,5 milióna eur tvoria súdne poplatky. Pri sadzbách poplatkov určených percentom zo základu poplatku sa má zmeniť iba minimálna alebo maximálna suma výsledného poplatku. Zmenou sa tiež nezasahuje do nárokov na úľavy a oslobodenia. Zároveň sa preferuje zaokrúhľovanie nových sadzieb poplatkov s cieľom minimalizovať manipuláciu s hotovosťou.

O vyše 50 %

Vláda tiež navrhuje zvýhodniť podanie návrhu elektronicky pri zachovaní 50 percent zníženia sadzby poplatku so stanovením maximálneho zníženia výslednej sumy poplatku z pôvodných 70 eur na 50 eur. Upraviť sa má aj suma vrátenia preplatku, ak presahuje sumu 2,5 eura a súčasne sa stanovuje úprava sumy krátenia poplatku pri jeho vrátení zo zákonného dôvodu nastavením najnižšej sumy na úrovni 10 eur.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) priblížil, že poplatky zvýšili od 40 do 54 percent. „Zdá sa to veľké číslo, ale keď načítate infláciu, ktorá bola, tak to je zdôvodnenie navýšenia týchto poplatkov,“ poznamenal. Do rozpočtu to podľa Kamenického prinesie 37,5 milióna eur. Platnosť zvýšenia súdnych poplatkov navrhuje vláda od 1. apríla 2024.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM