Webnoviny - Svet

Ľudia v Starej Ľubovni sú už týždeň bez vody

WEBNOVINY.SK

POPRAD 5. februára (WEBNOVINY) – V Starej Ľubovni niektoré domácnosti na Zimnej ulici sú bez vody už sedem dní. Dnes bolo bez dodávky vody približne 5 000 obyvateľov v Starej Ľubovni a obciach Chmeľnica, Nová Ľubovňa a Plavnica.

V súčasnosti sa výdatnosť zdroja Jakubianka, ktorá je za normálnych okolností 100 litrov za sekundu, pohybuje okolo 30 – 35 litrov za sekundu.

„Zásobovanie vodou sa snažíme stabilizovať reguláciou dodávky vody do bytov a rodinných domov, čím sme dosiahli stav, keď sa nám darí prioritne zásobovať vodou Ľubovniansku nemocnicu a Domov sociálnych služieb s nižšími tlakovými pomermi,“ informovala prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštinská.

Krízový štáb odporučil primátorovi mesta, starostom dotknutých obcí a Prešovskému samosprávnemu kraju, aby v školách v ich pôsobnosti prerušili vyučovanie do obnovy dodávky vody.

Krízovému štábu sa podarilo obnoviť dodávku vody pre sídlisko Východ a postupne by sa mala skúšobne obnoviť dodávka vody aj v obci Nová Ľubovňa. Regulovaná dodávka vody bude v meste na uliciach Jarmočná, Prešovská a Duklianskych hrdinov.

V horných častiach Starej Ľubovne je zásobovanie zabezpečené rozvozom úžitkovej vody vo vyhrievaných cisternách, voda je hygienicky ošetrená dezinfekčným roztokom.

Zatvorili školy

Väčšina materských, základných a stredných škôl v meste Stará Ľubovňa a v obciach Chmeľnica, Nová Ľubovňa a Plavnica budú v pondelok zatvorené. Školáci dostanú riaditeľské voľno v súlade s dnešným odporúčaním krízového štábu na základe zákona o výchove a vzdelávaní.

Riaditeľské voľno budú mať študenti Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša, Gymnázia Terézie Vansovej a Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni, ako aj študenti Strednej odbornej školy na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni.

Voľno budú mať všetky materské a základné školy v meste Stará Ľubovňa. Učiť sa nebude ani v Materskej škole a Základnej škole v Chmeľnici.

V Plavnici bude odstavená Materská škola, jedáleň a školský klub. V Novej Ľubovni bude zatvorená Základná škola a vývarovňa pre dôchodcov. Agentúru SITA informovala prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštniská.

Rodičia i študenti by mali pravidelne sledovať internetové stránky jednotlivých škôl, kde sa dozvedia ďalšie podrobnosti, prípadne iné obmedzenia prevádzky v nasledujúcich dňoch.

Pozor na infekcie!

Hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni Mária Salamonová upozorňuje na nevyhnutnosť dodržiavať preventívne opatrenia v súvislosti s mimoriadnou udalosťou vyhlásenou na území mesta Stará Ľubovňa. Nedostatok zdravotne bezpečnej pitnej vody môže spôsobiť nepriame dôsledky na zdravie obyvateľstva, ako sú ochorenia z nedostatku vody, infekčné a kožné ochorenia z dôvodu zníženia osobnej hygieny.

Salamonová upozorňuje, aby obyvatelia nepodceňovali žiadne príznaky ako sú hnačky, zvýšená teplota, bolesti brucha, hlavy, rôzne hnisavé infekcie, bolestivé, začervenané či teplejšie miesta na pokožke, ktoré môžu byť indikátorom začínajúcej choroby.

Pri problémoch odporúča ľuďom okamžite vyhľadať odbornú pomoc. Viac informácií o pravidlách a preventívnych opatreniach počas mimoriadnej situácie v meste Stará Ľubovňa nájdu obyvatelia na internetovej stránke mesta.

Zlepšenie situácie v dodávke vody závisí od počasia. Situácia by sa mala dostať do normálneho stavu až po zmiernení mrazov. Mimoriadnu situáciu v meste vyhlásil primátor Starej Ľubovni v stredu 1. februára.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM