Erik Bojničan Zo Slovenska

Lyžiarov čakajú zmeny: Parlament takto reaguje na ťažké zranenia na zjazdovkách!

Lyžiari a snowboardisti sa budú musieť pripraviť na zmeny, ktoré začnú platiť už túto jeseň. Prečítajte si, na čo všetko si bude po novom treba dať pozor.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarov čakajú zmeny: Parlament takto reaguje na ťažké zranenia na zjazdovkách!
Zdroj: TASR

Lyžiari a snowboardisti mladší ako 15 rokov budú na zjazdovke od 15. novembra povinne nosiť ochrannú prilbu. Zároveň budú musieť na svahoch mať reflexné prvky. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes 82 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Schválené sú aj ďalšie zmeny

Komplexnou úpravou zákona z roku 2002 rezort reaguje na zmeny, ktoré sa medzitým udiali v oblasti horskej záchrany najmä s ohľadom na narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach. Do úloh horských záchranárov sa dostala aj služobná kynológia, ktorá je pri nasadení psov pri lavínach špecifickou a odlišnou od iných druhov záchrannej kynológie. Vzhľadom na odľahlosť a neprístupnosť terénu pre policajtov budú záchranári súčinní pri dokumentovaní nehôd s vážnymi následkami. O priebehu a príčine záchrannej činnosti budú môcť vyhotoviť obrazový alebo iný záznam.

Členovia HZS tiež budú oprávnení využívať bezplatne a prednostne lanovky v prípade, ak budú vykonávať preventívnu činnosť pri lavínovom ohrození.

Novela vymedzuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a zariadení pre osobnú lanovú dopravu. Tí môžu určiť pravidlá správania sa na lyžiarskej trati s ohľadom na miestne podmienky lyžiarskeho strediska.

Rozširujú sa tiež výnimky z povinnosti uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. HZS v budúcnosti nebude vymáhať pohľadávky od pozostalých. Ministerstvo vnútra to odôvodňuje tým, že by to nebolo v súlade s morálnymi zásadami, keďže okrem straty rodinného príslušníka dochádza aj k finančnému sťaženiu ich životnej situácie. „Ide približne o 18 osôb v kalendárnom roku, pričom finančné náklady na túto činnosť sú zanedbateľné,“ vysvetľuje rezort.

Horskí záchranári budú pôsobiť aj v nových oblastiach

Poslanci zároveň cez pozmeňujúci návrh rozšírili územnú pôsobnosť HZS o ďalšie horské oblasti, a to o Bukovské vrchy, Javorníky, Kremnické vrchy, Kysuckú vrchovinu, Kysucké Beskydy a Moravsko-sliezske Beskydy. Okrem toho do pôsobnosti záchrannej služby už v súčasnosti patria Belianske Tatry, Malá Fatra, Nízke Tatry, Pieniny, Slovenský raj, Stredné Beskydy, Veľká Fatra, Vysoké Tatry a Západné Tatry.

Keďže Horská záchranná služba bude potrebovať na pokrytie nových oblastí čas, toto rozšírenie územnej pôsobnosti nadobudne účinnosť až od januára 2017.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM