Politika

Maďari s kúpou našej pôdy zaradili SPIATOČKU: Orbánov krok potešil Hegera i Hlas-SD

Slovenský premiér Eduard Heger je rád, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Maďari s kúpou našej pôdy zaradili SPIATOČKU: Orbánov krok potešil Hegera i Hlas-SD
Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Zoltán Máthé , TASR/Henrich Mišovič

Podľa Hegera je toto rozhodnutie našich susedov dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov. V stanovisku deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce.

Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi podľa neho záleží na vzájomných vzťahoch. „Som rád, že pristúpil k takémuto kroku. Je to dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov, na ktorých záleží aj nám. A v tomto duchu budeme pokračovať aj vo vzájomnej spolupráci,“ skonštatoval predseda slovenskej vlády v stanovisku.

S Orbánom otvorene

Heger podľa svojich slov na pondelkovom rokovaní s Orbánom „veľmi otvorene“ komunikoval výhrady Slovenska s pripravovanou legislatívou Maďarska v súvislosti s nákupom pozemkov v okolitých krajinách.

„Dnes ráno, keď som prišiel na stretnutie V4, mi premiér Viktor Orbán oznámil, že ustupuje od tejto legislatívy aj na základe nášho včerajšieho rozhovoru,“ doplnil Heger.

O zrušení uznesenia informoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý to považuje za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

Korčok sa nedávno stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Na spoločnej tlačovej konferencii naznačil otázku skupovania budov v Košiciach i poľnohospodárskej pôdy maďarskou vládou.

Šéf diplomacie vtedy zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode.

Podľa Hlasu je to pozitívny krok

Zrušenie uznesenia maďarskej vlády o zriadení fondu na výkup pôdy je podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD pozitívnym krokom. Nesmie však ostať jediným a musia ho nasledovať ďalšie. V stanovisku to uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková v reakcii na to, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách.

„Po záujme skupovať slovenskú pôdu sa musí skončiť aj ekonomická podpora maďarskej vlády športu a kultúry v zahraničí, či skupovanie budov cez rôzne nastrčené nadácie,“ povedal poslanec Národnej rady SR a tajomník strany pre zahraničnú a európsku politiku Peter Kmec.

Strana žiada, aby sa Budapešť vrátila k oficiálnym bilaterálnym dohodám, ktoré vytvárajú štandardný rámec spolupráce a pomoci pre menšiny, bez prijímania osobitných a neštandardných opatrení.

„To je jediná cesta, ako vyjsť zo slepých uličiek, akou bola táto v prípade nákupu slovenskej pôdy Budapešťou,“ dodal Kmec.

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) rovnako víta rozhodnutie maďarskej vlády o zrušení nákupu pôdy na Slovensku. Podľa neho sú takéto kroky v Európskej únii a v 21. storočí neakceptovateľné a vedú len k rozdúchavaniu etnického napätia.

„Som rád, že rozhodnutie o nákupe pôdy bolo zrušené a verím, že podobné nápady sa už nebudú diať. Poškodzujú totiž najmä všetkých tých ľudí, ktorí na národnostne zmiešanom území žijú,“ uviedol Štefanec

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM