MI Magazín

Majiteľ reštaurácie sa VZOPREL vláde: Aj pod hrozbou väzenia svoj podnik OTVÁRAM!

Korona - nekorona, majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák svoj podnik otvoril a ešte sa aj pochválil na Facebooku. Policajtov sa nebojí a chce žalovať vládu. Čoraz ťažšie to majú aj slovenskí krčmári.

Ilustračný obrázok k článku Majiteľ reštaurácie sa VZOPREL vláde: Aj pod hrozbou väzenia svoj podnik OTVÁRAM!
Zdroj: TASR/AP

Slováci im závidia

Slovenskí podnikatelia v gastroservise si v rovnaký deň vypočuli, že hlavný hygienik ešte viac sprísňuje opatrenia a zatrhol využívanie terás, ktoré vlastne imitovali interiér.

Po novom budú môcť od piatka 27. novembra obsluhovať zákazníkov len na terase, ktorá má maximálne tri bočné strany. Také sedenie v decembrových teplotách zrejme mnohých ľudí odradí.

Iniciatíva Zachráňme gastro! na svojej stránke uvádza, že mnohí majitelia reštaurácií a podnikov sú už na pokraji osobného krachu.

„Mnohým z nás ani 80 % podpora pri mesiacoch obmedzení podnikov už nestačí. A peniaze z ministerstva dopravy prídu najskôr v marci 2021,” píše iniciatíva.

Zároveň uvádza, že ich českí kolegovia majú od vlády nastavené oveľa lepšie podmienky: „V neďalekom Česku sa prepláca 100 % ceny práce, nájomné ide rovno na účet reštaurácií a malí podnikatelia majú nárok na 500 Kč denne za zatvorenú prevádzku.”

Vzhľadom na sťažnosti a zúfalé činy českých krčmárov zrejme aj tu platí staré porekadlo, že “u susedov je tráva vždy zelenšia.”

Gastrobiznis patrí medzi sektory, ktoré koronakríza postihal najviac. Možnosti obslúžiť zákazníkov majú veľmi limitované a pomoc od štátu prichádza komplikovane. Slovenskí podnikatelia sa ešte snažia s vládou vyjednávať. Viacerým českým majiteľom prevádzok už praskli nervy.

Aj tak otvorím!

V Česku platí nariadenie vlády, podľa ktorého môžu reštaurácie obsluhovať zákazníkov len cez okienko. Pražská reštaurácia Šeberák napriek tomu vo štvrtok otvorila a čapovala pivo pekne v interiéri.

„Okolo 19:00 do reštaurácie prišli policajti, ktorí tam našli 13 osôb. Na mieste rozdali osem pokút v hodnote štyritisíc korún,” píše český portál idnes.cz.

Lenže majiteľa krčmy to neodradilo. Na Facebooku avizoval, že otvorí aj v piatok. „Ak reštauráciu zavrú, je odhodlaný žalovať vládu, ktorá spôsobuje škody,” uvádza portál.

Neoblomný majiteľ tvrdí, že už ďalej nemôže čakať a ospravedlňuje sa všetkým, ktorí si myslia, že sa v jeho podniku môžu nakaziť. „Budeme mať otvorené aj v piatok. Polícia ma pravdepodobne zavrie, ale chcem mať otvorené,“ cituje idnes.cz majiteľa.

Zažaluje vládu

Zákazníkov pozval na pivo za symbolickú korunu, pretože je to symbol českej štátnosti. Portál dodáva, že podobných podnikov, ktoré otvorili napriek zákazu, je v Česku viacero.

Majiteľ podniku tvrdí, že česká vláda iba vytvára chaos a súčasné opatrenia môže zrušiť len Ústavný súd. Ak mu podnik úrady zatvoria, je pripravený ísť do boja a zažalovať vládu.

Ako vysvetľuje, podnikateľ sa má správať zodpovedne a úmyselne nečiniť škody na hospodárení majetku danej spoločnosti. „Toto hovorí zákon, a to je, správať sa zodpovedne k hospodáreniu s firmou, ktorá je daňový poplatník a je viazaná povinnosťou odvádzať dane," argumentuje.

Správa na sociálnej sieti okamžite rozdelila Čechov na dva tábory. Viac je ale tých, ktorí majiteľovi fandia, že nabral odvahu a sľubujú, že hneď po uvoľnení opatrení prídu do podniku. Iní ho považujú za „šialenca“, ktorý v čase núdzového stavu ide proti prúdu s vládou a vystavuje ľudí riziku nákazy.

Vážení zákazníci, vzhledem k chaosu, který naše vláda dělá, musím přistoupit k opatření, které vyplývá s zákonů a hlavně...

Posted by Restaurace a sportovní areál Šeberák - oficiální on Wednesday, November 25, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM