Aktualizované han Správy Zo Slovenska

Vyhodené investície pre majiteľov? Zbohom, zimné terasy! Hygienici sprísňujú opatrenia

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spresňuje podmienky ohľadom fungovania reštaurácií, presnejšie sa zamerali na terasy. Čo sa zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Vyhodené investície pre majiteľov? Zbohom, zimné terasy! Hygienici sprísňujú opatrenia
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Už od tohto piatka 27. novembra vstupujú do platnosti prísnejšie pravidlá pre terasy podnikov a reštaurácií. Na problém, resp. nezrovnalosť upozorňovali viacerí.

Akonáhle sa v polovici októbra zavreli interiéry podnikov, majitelia vybudovali kryté terasy, v ktorých sa stretávali desiatky zákazníkov. Uzavreté priestory sú z pohľadu šírenia koronavírusu rovnako rizikové ako interiéry reštaurácií.

Krytý exteriér = interiér

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) ešte pred mesiacom hovorili, že terasy podnikov môžu zostať otvorené len vtedy, ak nie sú „presklené či inak uzavreté“.

Keďže hygienici vo vyhláške vtedy len všeobecne povolili podávať jedlo a nápoje výhradne v exteriérových priestoroch, detaily ostali nepovšimnuté a je otázne, či majitelia niečo porušovali.

Terasy totiž zákon chápe ako exteriér, a je jedno, ako vyzerajú. Faktom je, že pred mnohými podnikmi a krčmami to žilo. Majitelia podnikov, aby prežili, investovali tisíce eur do „zimných“ terás z ktorých urobili akoby krytú vykurovanú miestnosť s dverami, čo sa hygienikom nepáči.

Terasa môže mať maximálne tri steny, inak musí byť otvorená.

Za exteriér preto bude považovaný len priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán.

O čo ide?

„Vyhláškou sa spresnila definícia exteriérových častí prevádzky, v ktorých je povolené podávanie pokrmov a nápojov. Pod exteriérovou časťou prevádzky sa rozumie priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán,“ uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Zachráňme gastro!

Iniciatíva Zachráňme gastro! ešte 19. novembra vyzvala poradné konzílium premiéra Igora Matoviča, aby znova radikálne nezasahovalo do existujúceho, už aj tak veľmi okliešteného gastropodnikania. Informoval o tom za iniciatívu Zachráňme gastro! Ján Laš v reakcii na medializované úvahy o zatváraní reštauračných te­rás.

Pripomenul, že keď museli majitelia reštaurácií začiatkom druhej vlny pandémie znova zavrieť interiéry prevádzok, mohli sa ešte spoľahnúť na terasy a pekné počasie.

Príchodom zimy sa však protipandemické opatrenia neuvoľňovali a majitelia museli investovať nemalé peniaze do zabezpečenia terás pred šírením vírusov, chladom a vetrom.

Poznamenal, že terasy, na rozdiel od uzatvoreného interiéru, prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozstupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť.

Aby prežili

„Nevidíme preto dôvod na uzatvorenie terás, ktoré majú ochranu voči vetru a dažďu a na ktorých sú ochotní jesť zákazníci aj v zime, len aby podporili svoje obľúbené prevádzky či lokálnych dodávateľov,“ podčiarkol Laš.

Dodal, že slovenskí gastropodnikatelia museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace. Príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy boli pridelené prenajímateľom. Gastropodnikatelia sa tak podľa Laša stále nedočkali adekvátnej pomoci od štátu, ako napríklad Česi a Rakúšania.

Doplnil, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR prisľúbilo gastrosektoru pomoc. Jej podmienky však ešte nie sú zverejnené a príde najskôr v budúcom roku. „Preto vás žiadame, neberte aspoň niektorým podnikateľom možnosť zárobku a prežitia,“ dodal Laš.

Musia mať test

Od piatka sa presnejšie tiež definujú hromadné podujatia nad šesť osôb, ktoré sa môžu konať. Pôjde o hromadné podujatia jednorazovej povahy, ktoré trvajú najviac 48 hodín. „Ich účastníci musia mať v čase začiatku negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 12 hodín,“ doplnil Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM