Svet Zo zahraničia

Majitelia psov v Nórsku majú hlavy v smútku: Ich miláčikov napadla zákerná choroba

Desiatky psov v Nórsku sa v posledných týždňoch nakazili záhadnou a v niektorých prípadoch aj smrteľnou chorobou, informovala v pondelok agentúra AFP.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia psov v Nórsku majú hlavy v smútku: Ich miláčikov napadla zákerná choroba
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Približne dvesto psov vykazovalo rovnaké symptómy, ktoré zahŕňajú krvavé hnačky, zvracanie a intenzívnu únavu. Nórsky veterinárny inštitút uviedol, že v poslednom čase zomrelo približne 25 psov s týmito príznakmi.

Číslo je však len odhad, keďže inštitút nevedie oficiálny register.

„Nevyhnutne to neznamená, že vo všetkých prípadoch ide o tú istú chorobu, keďže mnoho chorôb môže u psov spôsobovať takéto symptómy,“ povedala hovorkyňa inštitútu pre AFP.

Pitvy desiatich psov preukázali, že každý z nich trpel vážnym zápalom čriev a u polovice namerali „abnormálne zvýšené úrovne“ dvoch druhov baktérií, konkrétne Clostridium perfringens a Providencia alcalifaciens.

Zdravotné úrady naliehajú na majiteľov psov aby ich mali na vôdzkach a aby limitovali ich kontakt s inými psami. Mnohí majitelia už prestali so svojimi psami vychádzať na verejné priestranstvá.

Veterinárny inštitút vylúčil, že by mohlo ísť o salmonelu, baktérie rodu Campylobacter a možnosť, že psy skonzumovali otravu na potkany.

Foto: ilustračné

psy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM