Správy Rôzne

Sovy sa tento rok začali ozývať skôr: Môže za to aj dostatok potravy

Sovy na Slovensku začali pískaním obhajovať svoje budúcoročné teritórium výrazne skôr ako po minulé roky.

Ilustračný obrázok k článku Sovy sa tento rok začali ozývať skôr: Môže za to aj dostatok potravy
7
Galéria

Ochranári zaznamenali ich jesenný tok, resp. tokanie už začiatkom augusta, kedy začali samce medzi sebou „súperiť“ o svoje teritórium na budúci rok. Najčastejšie je pozorovaný u kuvička vrabčieho, pôtika kapcavého, sovy obyčajnej i sovy dlhochvostej. Má špecifickú podobu a v niektorých prípadoch býva výraznejší ako jarný tok.

„Dobrá dostupnosť potravy na mnohých lokalitách v túto sezónu umožnila hniezdiť viacerým párom dravcov i sov a vyviesť viac mláďat. Tohoročné mláďatá obsadia v ďalšom roku vlastné hniezdisko, resp. dosiahnu dospelosť, preto si tiež začínajú hľadať vlastné teritóriá,“ približuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Niektoré druhy dravcov, ako napríklad sokol kobcovitý, už začali svoju púť do afrických zimovísk, iné ešte len odchovávajú svoje potomstvo a na africký kontinent odletia neskôr. Platí to napríklad pre hadiara krátkoprstého, orla krikľavého alebo sokola lastovičiara.

Na hniezdne a pohniezdne správanie viacerých druhov dravcov a sov má pritom vplyv stav drobných cicavcov, najmä hraboša poľného. Jeho tohtoročný vysoký stav, teda priaznivá situácia pre dravce, ktoré sa ním živia, spôsobuje „paradoxnú“ situáciu v prípade sokola myšiara.

„Niektoré jedince už putujú na zimoviská, o čom svedčia záznamy o pozorovaní vtákov s našimi krúžkami zo severozápadu Rakúska. Iné páry sa neponáhľajú a využívajú dobré potravinové podmienky na druhé hniezdenie, teda "druhé kolo“ výchovy mláďat, ktoré sa liahli koncom júla, či dokonca začiatkom augusta," dopĺňa Slobodník.

Vhodné potravinové podmienky spôsobili, že druhú znášku mali aj tri páry plamienky driemavej, ktorá je najvzácnejšou hniezdiacou sovou na našom území. Je tiež typickým druhom poľnohospodárskej krajiny, čo je aj primárny biotop hraboša. Priemerný počet znesených vajec tohto druhu sovy je vysoký.

Ochranári podotýkajú, že sovy a dravce sú nenahraditeľnými pomocníkmi poľnohospodárov, keďže sa živia drobnými hlodavcami. Z tohto hľadiska je dôležité aj jesenné obdobie. „S viacerými farmármi spolupracujeme pri umiestňovaní búdok a takzvaných téčiek pre dosadnutie dravcov,“ dopĺňa Slobodník.

Foto: ilustračné

Sova dlhochvostá
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM