MI Politika

Mal by Matovič kvôli účasti na svadbe odstúpiť? Iní politici to už urobili

Viacerí politici i široká verejnosť sú pobúrení účasťou premiéra a špičiek OĽaNO na svadbe ich kolegu. Pripomínajú mu, že vodu káže a víno pije, čo v zahraničí končí odstúpením z funkcie.

Ilustračný obrázok k článku Mal by Matovič kvôli účasti na svadbe odstúpiť? Iní politici to už urobili
Zdroj: Facebook.com/U HRICKA Restaurant

Nie je to tak dávno, čo Igor Matovič roztraseným hlasom na tlačovej konferencii apeloval na ľudí, aby boli v čase korony zodpovední, nosili poctivo rúška a dodržiavali odporúčania hygienikov.

Účasťou na veľkej svadbe svojho kolegu Michala Šipoša premiér ignoroval všetky vlastné výzvy voči občanom. O udalosti informoval Denník N. Teraz za to premiér žne veľkú kritiku aj od koaličných kolegov.

Nabijeme si hubu

Na fotkách zo svadby je vidieť, ako sa Igor Matovič veselo zabáva v svadobnej sále medzi hromadou ľudí bez rúška. Presne takéto akcie hygienici v čase koronakrízy označujú za vysoko rizikové.

“Nesprávame sa tak, aby nám ľudia verili. Na tomto si nabijeme hubu,” napísal na svojom Facebooku koaličný poslanec za stranu Za ľudí Miroslav Kollár, ktorý je zároveň primátorom Hlohovca.

Zároveň pripomína, že úspešné dodržiavanie pravidiel závisí predovšetkým od toho, či sa im ľudia dobrovoľne podriadia. Vynucovanie a sankcie sú oveľa menej účinné. A práve dobrovoľná zodpovednosť je to, čo premiér i ďalšie špičky OĽaNO na svadbe porušili.

“Hlavne, že 20 detí v triedach musí mať rúška, ale pán premiér na svadbe so 150 ľuďmi ho mať nemusí,” píše jeden z komentujúcich pod Kollárovým statusom.

Mal by odstúpiť?

Ako by sa mal teraz premiér zachovať? Odborník mimoparlamentnej strany Spolu Pavel Nechala, ktorý v minulosti dlhodobo spolupracoval s organizáciou Transparency International, mu na Facebooku poslal jasný odkaz:

“Tento týždeň eurokomisár pre obchod Phil Hogan odstúpil pre porušenie pravidiel a účasť na golfovom večierku. No, nevyrušilo to predsedu vlády Igora Matoviča a oslavoval odvážne,” napísal P. Nechala.

Írsky eurokomisár Phil Hogan sa v čase protipandemických opatrení zúčastnil na golfovom večierku, kde bolo 80 ľudí a spolu s ním tam zavítali aj írsky minister poľnohospodárstva a predseda Senátu. Aj oni zo svojich funkcií odstúpili.

Ľudia v komentároch pod Nechalovým statusom dávajú najavo svoje pobúrenie: “A to premiér chce, aby deti vydržali s rúškom v škole osem hodín! Nepáči sa mi to…. Najprv rozpráva o blackoute, potom toto… to je už fakt psycho."

Ženích a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš pre Denník N uviedol, že na svadbe so 150 hosťami dodržiavali všetky hygienické opatrenia. V kostole vraj mali rúška a miesto oslavy bolo údajne dobre vetrané. Hostí zo zahraničia nepozvali.

Mal by Matovič za takéto konanie odstúpiť?

Nie

Tento týzdeň eurokomisár pre obchod Phil Hogan odstupil pre porušenie pravidiel a účasť na golfovom večierku. No, nevyrušilo to predsedu vlády Igora Matoviča a oslavoval odvažne.

Posted by Pavel Nechala on Sunday, August 30, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM