ELA Zo Slovenska

Úrady na nás posielajú za rúška políciu, politici na ne na veľkej svadbe kašlú, FOTO

Zatiaľ čo epidemiológovia, minister zdravotníctva a samotný premiér kážu na tlačovkách o zodpovednosti, mimo kamier robia evidentný opak.

Ilustračný obrázok k článku Úrady na nás posielajú za rúška políciu, politici na ne na veľkej svadbe kašlú, FOTO
6
Galéria

Vo štvrtok 27. augusta konzílium odborníkov rozhodlo, že hromadné podujatia nad 1000 ľudí, vrátane športových podujatí a interiérových podujatí nad 500 ľudí, budú zakázané. Nešlo o jedinú stopku a nariadenia, ktoré budú platné od 1. septembra.

Kázali byť zodpovednými

Povinnosťou bude aj nosenie rúška, resp. prísna kontrola. Polícia bude v najbližších dňoch kontrolovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR týkajúce sa nosenia rúšok alebo inej ochrany horných dýchacích ciest.

Počas preventívno-bezpečnostnej akcie sa zameria najmä na miesta s vysokou koncentráciou ľudí, teda napríklad obchodné centrá, športové a kultúrne podujatia, diskotéky, stanice, vlaky či nemocnice.

„Upozorňujeme, že kto poruší prijaté opatrenie, môže mu byť uložená pokuta v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom konaní až do 1659 eur,“ poznamenala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Superšíritelia

Mikas skonštatoval, že pristúpili k sprísneniu opatrení a poukázal na zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku aj v Európe. Podčiarkol, že povinnosť nosiť rúško na hromadných podujatiach bude platiť rovnako pre interiér, ako aj pre exteriér.

Hlavný hygienik zároveň pripomenul, že nosenie rúšok, dodržiavanie sociálneho odstupu, pravidelné umývanie či dezinfekcia rúk sú základná a účinná prevencia.

„Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj mnohých ďalších infekčných ochorení, vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži,“ povedal.

Hygienici neustále vyzývajú ľudí, aby zvážili rodinné oslavy a svadby, nakoľko ide o najrizikovejšie podujatia. Minister zdravotníctva Marek Krajčí označil situáciu na Slovensku za zlú, ale pod kontrolou. „Máme tu superšíriteľov. Je to asi 10 percent nezodpovedných ľudí, ktorí nesú vinu za 80 percent ďalších infekcií. Opatrenia musíme nastaviť tak, aby sme týchto superšíriteľov eliminovali,“ povedal Krajčí s tým, že má v pláne osloviť silové zložky, aby lepšie donucovali ľudí dodržiavať predpísanú karanténu.

Vodu kážu, víno pijú?

Kým minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) po boku hlavného hygienika Jána Mikasa na tlačovke rečnili o zodpovednosti a o tom, že prvé dva septembrové týždne budú od nás vyžadovať maximálnu disciplínu a budú kvôli začiatku školského roka rozhodujúce, v ten istý deň došlo k paradoxnej situácii.

Premiér Igor Matovič sa vo štvrtok zúčastnil svadby predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša v Hanušovciach nad Topľou. Na svadbe bolo približne 150 hostí a takmer nikto nemal rúško, informoval o tom Denník N.

Medzi svadobčanmi bolo viacero politikov, vrátane ministra financií Eduarda Hegera či poslanca Jozefa Pročka. Na jednej zo skupinových fotiek vidieť, že jedným z mála, ktorý mal na sebe rúško, bol podpredseda parlamentu a ich stranícky kolega Gábor Grendel (OĽaNO). Fotografie zo svadobnej oslavy zverejnila reštaurácia U Hrička na svojej facebookovej stránke.

Ženích Michal Šipoš Denníku N povedal, že na svadbe dodržiavali všetky hygienické opatrenia. V kostole vraj mali rúška všetci okrem mladomanželov tak, ako to nariaďujú hygienici. Miesto oslavy bolo údajne dobre vetrané a všade bola dezinfekcia.

„Išlo nám najmä o to, aby tam niekto zo zahraničia nemohol priniesť vírus,„ cituje Denník N Šipoša. „Tých, čo mali prísť zo zahraničia, sme požiadali, aby neprišli, aby to náhodou niekto nepriniesol,“ dodáva.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Včera svadobná hostina v zmysle protokolu . Krásny zážitok @michal.sipos.5 @marianasukelova #stodolienkauhricka #stodolienkateam #svadba2020 #snov #wedding #weddinginspiration #vintage #mladomanzelia

Posted by U HRICKA Restaurant on Friday, August 28, 2020

Svadba v SaS

Za posledné dni nešlo o jedinú svadbu, na ktorej sa zabávali politici. Pod čepiec vošla Katarína Svrčeková, ktorá je pravou rukou šéfa SaS Richarda Sulíka. Svoje áno sa totiž rozhodla povedať trenčianskemu krajskému predsedovi liberálov Ladislavovi Matejkovi.

Na svadbu prišiel mladomanželom zagratulovať aj tím SaS, nechýbal jej šéf a súčasný minister hospodárstva Richard Sulík či predsedníčka zdravotného výboru v parlamente Janka Cigániková.

Z fotografií vidieť, že ani títo svadobčania nemali uprostred druhej vlny pandémie nového koronavírusu rúška. „Sobáš aj hostina boli vonku, hoci pre prípad zlého počasia sme mali pripravenú aj strechu. Na exteriér sa opatrenia nevzťahujú,“ vysvetlila nevesta pre portál Topky.sk.

Podobne argumentoval aj štátny tajomník Martin Klus. „Práve pre opatrenia ÚVZ bol obrad (pútnické miesto Studnička), aj následná spoločenská časť (otvorený stan) realizované v exteriéri,“ dodal Klus.

Svadby treba zvážiť

Úrad verejného zdravotníctva SR opätovne odporúča zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.

„Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky pre šírenie nového koronavírusu – nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním,“ informuje ÚVZ na sociálnej sieti.

DNES SA SVADBÍME ❤️💍🥂 Katka & Láďo prajeme naplnenie všetkých vašich spoločných želaní po celý zvyšok života 🙏🏻 #martinklus #zapolitickouoponou #svadba #laska

Posted by Martin Klus on Friday, August 28, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM