Regióny

Malebnou obcou v "sklenenom" okrese preteká aj unikátny vodovod

Okre Poltár je známy široko-ďaleko sklom. Na miestny unikát upozorňuje pred vstupom do obecného úradu v obci Ozdín presklená vitrína.

Ilustračný obrázok k článku Malebnou obcou v "sklenenom" okrese preteká aj unikátny vodovod
Zdroj: TASR

Je v nej osadený model skleneného vodovodného potrubia, ktoré už viac ako polstoročie privádza do dediny vodu z neďalekého vodojemu.

Ako TASR povedal starosta Dušan Vývlek, chcú takto upozorniť návštevníkov dediny na ojedinelý technický vynález, ktorý sa pred viac ako polstoročím uplatnil iba v ich obci. „Pod vitrínu chceme ešte dorobiť drevené nosníky a celé to osadiť na vhodnom mieste v centre dediny,“ pripomenul starosta.

Čítajte aj: KURIOZITA DŇA: Deti zabávajú seba i okolie. Videli ste už vtipnejšie momentky?

Unikátny vodovod uviedli do prevádzky štátne vodárne ešte koncom 50. rokov uplynulého storočia. Jeho základom sú dva horské pramene, z ktorých je voda privádzaná klasickým kameninovým potrubím do vodojemu.

„Z vodojemu do dediny vedie už sklenené potrubie s dĺžkou 825 metrov,“ uviedol starosta. Rúry zo skla majú dĺžku dva metre a hrúbku steny desať milimetrov. Na ich spájanie boli použité tzv. výmerové spojky, ktoré zabraňujú priamemu dotyku čiel rúr pomocou rebra v profilovanej gumenej manžete.

Podľa starostu neoceniteľnou výhodou potrubia je, že nedochádza k zhoršeniu kvality vody. Aj keď sa to nezdá, sklenené rúry zatiaľ nepotrebovali výraznejšiu obmenu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM