Lucia Koscelníková Regióny Regióny Regióny

Maľuje na kožu divých zvierat. Edward O’Toole

Učarovala mu slovenská príroda, fascinuje ho pozorovanie divých zvierat. Jedinečnú výstavu nazval Koža na koži.

Ilustračný obrázok k článku Maľuje na kožu divých zvierat. Edward O’Toole
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V Bardejove prebieha výstava, ktorej autorom je Angličan žijúci na Slovensku. V stredu 4. októbra sa v Galérii Hornošarišského osvetového strediska uskutočnila jej vernisáž s názvom Koža na koži. Autorom je Edward O’Toole, ktorý sa narodil v historickom anglickom meste Chester. Študoval na starej škole Isaaca Newtona, the King’s School. Na univerzite vyštudoval kultúru a religionálne štúdiá. Jeho hlavným záujmom je písanie, umenie, tradičný spôsob života, dobrodružstvo. Ako hovorí sám autor – všetko neprebádané.

Udomácnil sa

Precestoval a žil v mnohých krajinách, ale Slovensko nazýva svojím domovom už posledných devätnásť rokov. Momentálne žije vo Svidníku, ale väčšinu času trávi na samotke v obci Dubová.

Už ako 24-ročný sa tu oženil a založil rodinu. Učaroval mu slovenský vidiek a príroda. Okrem maľovania sa preslávil aj ako spisovateľ. „Publikoval som sedem kníh. Každou knihou nadobudnem osobnú progresivitu. Napísal som aj knihu o Rusínoch, zaujali ma svojími tradíciami a legendami. Okrem písania kníh prispievam aj do rôznych britských magazínov,“ povedal Edward O`Toole.

Venuje sa aj súkromnému doučovaniu angličtiny, medzi svoje záľuby zaradil fotografovanie. „Rád fotím všade a všetko. Slovensko je fotogenické a fascinujúce,“ dodáva O`Toole. Zaujíma sa aj o nadprirodzené a spirituálne javy.

Koža na koži

Eward O` Toole trávi väčšinu svojho času v prírode, v okolí svojej chaty. „Každý večer sa so svojou manželkou prechádzame po lesných cestách a pritom pozorujeme divokú zver. A tak mi v hlave skrsol nápad maľovať na kožu, práve z týchto zvierat,“ hovorí O`Toole.

Poľovníci si nechajú parohy ako trofej a mäso zúžitkujú. Z vnútorností a kože vznikne odpad. Maľovanie na kožu je na Slovensku jedinečné ale nie je to nič nové. Už naši predkovia maľovali na kožu a malo to pre nich duchovný a spirituálny význam.

„Maľovaním na kožu dávam zvieraťu šancu na nesmrteľnosť. Samotné maľovanie je dlhý proces. Kožu musím špeciálne ošetriť aby sa na ňu dalo maľovať. Je väčšinou zjazvená a tým zobrazuje život týchto majestátnych zvierat v boji o prežitie. Kožu najprv pokryjem akrylom, ktorý slúži ako podklad. Kedže maľujem olejom, vrtvy farieb nanášam postupne. Napríklad biela farba, trvá mesiace kým vyschne. Kompletizovanie olejomaľby je časovo náročné a preto mám stále rozpracovaných viacero obrazov naraz,“ hovorí Edward O`Toole. Maľuje na kožu z diviakov, muflónov a danielov.

Slovensko má potenciál

Jeho obrazy sa predávajú vo viacerých krajinách sveta. Edward O`Toole je na Slovensku spokojný.

„Zo začiatku to bolo ťažké, kedže som slovenčine nerozumel. Myslím si, že Slovensko by mohlo byť na tom oveľa lepšie. Krajina má obrovský potenciál a má čo ponúknuť. Je tu nádherná príroda. Slovensko je malá krajina, ktorá by kľudne mohla byť bohatá. Mohla by sa stať takým malým Švajčiarskom. Nasťahoval som sa tu ešte za Mečiarovej vlády. Politiku sledujem tiež, ale je to veľmi smutné. “ dodáva sa Edward O`Toole.

Koža na koži
8
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM