Technológie

Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo: Fotografie z prvého pristátia na Mesiaci

Znie to až neuveriteľne, no od prvého kontaktu ľudskej nohy s povrchom nášho prirodzeného satelitu ubehlo už pol storočia.

Ilustračný obrázok k článku Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo: Fotografie z prvého pristátia na Mesiaci
11
Galéria
Zdroj: TASR

16. júla 1969 sa k nebu vzniesla nosná raketa Saturn V. V rámci svojej misie Apollo 11 niesla na svojej palube veliteľský modul Columbia a lunárny modul Eagle. Posádku tvorila trojčlenná posádka v zložení Neil A. Armstrong, Michael Collins a Edwin „Buzz“ E. Aldrin, Jr. Ich cieľ bol jasný, prvýkrát v histórii ľudstva pristáť na Mesiaci a vrátiť sa späť.

Posádka misie Apollo 11 mala aj niekoľko vedľajších úloh. Trojica mala priniesť vzorky mesačného materiálu, samozrejmosťou bolo umiestnenie kamery a vyhotovenie audiovizuálneho materiálu. Rovnako sa nezabudlo ani na niekoľko vedeckých experimentov.

Po troch dňoch letu sa Armstrong a Aldrin premiestnili do lunárneho modulu Eagle. Vo veliteľskom module ostal Michael Collins. Následne sa Eagle nad odvrátenou stranou Mesiaca odpojil od modulu Columbia.

Zostup na mesačný povrch sprevádzali problémy. Po výstupe spoza odvrátenej strany Mesiaca sa komunikácia Houstonu s Eaglom prerušovala. Vedci to vyriešili tak, že Collins vo veliteľskom module prijímal hlásenia a pokyny zo Zeme, následne ich sprostredkoval posádke lunárneho modulu.

Motory však zostali v prevádzke o 4 sekundy dlhšie ako mali. Počítať tak hlásil chyby spôsobené vychýlením z kurzu. Padlo rozhodnutie pokračovať v zostupe. Astronauti veľa času nemali. Počítač ich viedol priamo ponad obrovské balvany. Vo výške 150 metrov nad mesačným povrchom tak riadenie prevzal Armstrong. Palivo však rýchlo dochádzalo.

Keď Armstrong našiel vhodné miesto na pristátie, počítač hlásil už iba minimálne množstvo paliva. Lunárny modul napokon bezpečne pristál 20. júla 1969 o 20:17:39 svetového času.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Astronauti začali s prípravou na výstup. Aldrin vybral nádobku s omšovým vínom, priniesol si aj kúsok hostie, a prijal eucharistiu.

Prvé zábery výstupu na povrch Mesiaca videlo prostredníctvom televízneho vysielania približne 600 miliónov ľudí. Neil Armstrong po zostupe z rebríka modulu Eagle vkročil ako prvý človek na povrch Mesiaca presne 21. júla o 2:56 UTC. Z jeho úst do celého sveta zaznela pamätná veta: „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo.“ Na povrchu Mesiaca strávil s Aldrinom 2 hodiny a 31 minút.

Do blízkosti Mesiaca sa dovedna dostalo 24 astronautov, pričom 12 z nich sa dotklo povrchu nášho prirodzeného satelitu. Ľudská noha na mesačný povrch nevkročila od roku 1972.

Ľudia, ktorí vkročili na povrch Mesiaca:

  1. Neil Alden Armstrong – Apollo 11 – Júl, 1969
  2. Edwin „Buzz“ Aldrin – Apollo 11 – Júl, 1969
  3. Charles „Pete“ Conrad – Apollo 12 – November, 1969
  4. Alan Bean – Apollo 12 – November, 1969
  5. Alan Shepard – Apollo 14 – Február, 1971
  6. Edgar Mitchell – Apollo 14 – Február, 1971
  7. David Scott – Apollo 15 – Júl, 1971
  8. James Irwin – Apollo 15 – Júl, 1971
  9. John Young – Apollo 16 – Apríl, 1972
  10. Charles Duke – Apollo 16 – Apríl, 1972
  11. Eugene Cernan – Apollo 17 – December, 1972
  12. Harrison Schmitt – Apollo 17 – December, 1972
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM