Jakub Forgács Zo Slovenska

Máme MEDVEĎOV priveľa? Ochranári hovoria o ZHODE štúdie o počte s monitoringmi

Na základe modelovania veľkosti populácie stanovila UK v Prahe celkový počet medveďov na Slovensku na 1 056 jedincov, v intervale spoľahlivosti medzi 1 012 až 1 275 kusov. Ako to vidia ochranári?

Ilustračný obrázok k článku Máme MEDVEĎOV priveľa? Ochranári hovoria o ZHODE štúdie o počte s monitoringmi
12
Galéria

Výsledky štúdie odhadu početnosti medveďa hnedého na Slovensku vypracované Univerzitou Karlovou (UK) v Prahe v spolupráci so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR poukazujú na relatívne stabilnú populáciu. Počet medveďov na základe štúdie je tiež v dobrej zhode s dátami z pravidelných monitoringov v chránených územiach. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici o podrobnostiach štúdie informovali generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska a Pavel Hulva z Prírodovedeckej fakulty UK v Prahe.

Dobrá zhoda

Na základe modelovania veľkosti populácie stanovila UK v Prahe celkový počet medveďov na Slovensku na 1 056 jedincov, v intervale spoľahlivosti medzi 1 012 až 1 275 kusov. Štúdia tiež preukázala nižší odhad efektívnej veľkosti populácie, ktorá ukazuje, ako rýchlo populácia stráca genetickú variabilitu. „Populácia medveďov na Slovensku stráca genetickú variabilitu akoby mala približne 250 jedincov. Z evolučne genetického hľadiska tak ide o malú populáciu, ktorá môže byť výrazne ovplyvnená náhodnými faktormi,“ skonštatoval Hulva.

Výskum zameraný na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku realizovala UK v Prahe formou analýzy DNA. „Použili sme napríklad mikrosatelity, genetické markery, ktoré sa niekedy prirovnávajú k otlačkom prstov. Na základe nich sa dá stanoviť individuálna identifikácia a parametre populácie,“ uviedol Hulva.

Výsledky štúdie sú podľa ochranárov v dobrej zhode s dátami, ktorými disponujú na základe pravidelných monitoringov v chránených územiach. Najväčší počet medveďov štúdia potvrdila v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana, a to na úrovni 278 jedincov. Druhý najväčší počet medveďov štúdia určila v Národnom parku (NP) Malá Fatra, v ktorom ochranári realizujú pravidelný monitoring veľkých šeliem formou priameho pozorovania od roku 2003 a od roku 2018 aj formou fotopascí.

Zmena správania

„Tieto metódy sa vo svete používajú napríklad v Škandinávii, robia to Slovinci aj Chorváti. Výhodou tejto metódy je, že zvieratá fyzicky vidíte, viete určiť dátum a čas, kedy ste ich pozorovali, viete ich popísať, či samice vodia mláďatá, koľko mláďat a v akom veku. Na základe týchto informácií sa potom dá v území robiť nejaký odhad,“ priblížil zoológ NP Malá Fatra Michal Kalaš. Ako dodal, na základe monitoringu odhadujú, že v Malej Fatre sa môže tento rok pohybovať približne 100 medveďov. Štúdia pre NP odhadla početnosť populácie na 123 jedincov.

V NP Veľká Fatra podľa odhadu štúdie žije približne 146 medveďov, podľa zoologičky NP Márie Apfelovej sa číslo zhoduje s odhadom početnosti populácie NP, podľa ktorého vo Veľkej Fatre žije približne 150 jedincov. Viditeľná je však podľa jej slov výrazná zmena správania sa medveďov, ktorá súvisí s návykmi medveďov na v lesoch nepôvodnú a neprirodzenú stravu.

„Pre nás je veľmi dôležité, že štúdia ukazuje to, že populácia zásadne nerastie a je stabilná. Musíme hľadať iné dôvody vysvetlenia, prečo dochádza k takým enormným stretom človeka v donedávna pre medveďa neprirodzenom prostredí v blízkosti ľudských sídel a snažiť sa tieto údaje analyzovať a odstraňovať príčiny tohto stretu,“ skonštatoval Karaska.

Štúdia odhadu početnosti populácie medveďa hnedého na Slovensku sa realizovala v rozmedzí rokov 2019 a 2021. Zber vzoriek sa uskutočnil v dvoch fázach, pracovníci ŠOP SR spolu s dobrovoľníkmi zozbierali celkom 2 172 vzoriek DNA, zväčša z medvedieho trusu a srsti. Náklady na vyhotovenie štúdie predstavujú približne 227-tisíc eur.

ilustračné foto

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Medveď hnedý
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM