Zlatica Gregorová Rôzne

Marcový sneh aj sedliakovo zlato: Odhaľte s nami posolstvá pranostík

Je pravda, že i počasie bolo stabilnejšie a slovenský ľud sa na každé obdobie vedel vopred pripraviť. Jar, leto, jeseň i zima boli tak akurát.

Ilustračný obrázok k článku Marcový sneh aj sedliakovo zlato: Odhaľte s nami posolstvá pranostík
Zdroj: TASR

Ľudí tak neprekvapili žiadne obrovské výkyvy. Či bolo sucho, daždivo, mrazivo alebo veterno, vždy vedeli odhadnúť, aké počasie bude nielen na druhý deň, ale aj o pol roka. Vďaka ľudovej slovesnosti a pozorovaniu prírody sa pranostiky zachovávali z pokolenia na pokolenie až podnes. V súčasnosti sa už nemôžeme riadiť iba nimi, zato si ich však môžeme s úsmevom pripomenúť. Nech nepadnú do zabudnutia.

Sedliaci aj chudobní

Viete, že na každé obdobie v roku sa nájde mnoho pranostík, ktoré predpovedali, aké bude počasie? Riadili sa podľa nich sedliaci aj chudobní ľudia pracujúci na poliach. Skúste s nami zistiť, či ich spoznáte. Tie v našom kvíze sa viažu k prvým mesiacom v roku. Stačí len porozmýšľať a doplniť vhodné slová.

Nech sa páči, tu je náš KVÍZ: Predpovede predkov: Ako dobre poznáte naše pranostiky?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností. Iba jediná z nich je, samozrejme, správna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Vylepšujte skóre

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Dnes24 a Facebooku a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií z celého Slovenska.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM