Zo Slovenska

Marián Kočner: Obvinenie Lipšica a Grendela nie je politickou objednávkou

"Celý prípad vznikol dávno predtým ako to všetko, na čo sa dnes Lipšic odvoláva a na čo poukazuje. Ten prípad vznikol v roku 2012,“ povedal Kočner.

Ilustračný obrázok k článku Marián Kočner: Obvinenie Lipšica a Grendela nie je politickou objednávkou
Zdroj: TASR

Obvinenie exministra vnútra a bývalého poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica (OĽaNO-Nova) a poslanca Gábora Grendela (OĽaNO-Nova) nie je podľa podnikateľa Mariána Kočnera politickou objednávkou. Celý prípad totiž podľa neho vznikol ešte v roku 2012. Uviedol to na dnešnom brífingu.

Vzniklo to oveľa skôr

„Nič nie je na nikoho objednávku. Celý tento prípad vznikol dávno predtým ako to všetko, na čo sa dnes Lipšic odvoláva a na čo poukazuje. Ten prípad vznikol v roku 2012,“ povedal Kočner.

Podľa jeho slov je v trestnom konaní účastníkom konania a preto mal okrem iného právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a vyhotovovať si z neho fotokópie. Prítomným novinárom tak okrem iného dnes poskytol aj fotokópiu uznesenia o vznesení obvinenia Grendelovi a Lipšicovi.

Obaja politici v utorok (18. 10.) na brífingu tvrdili, že im samotným uznesenie o vznesení obvinenia doručené nebolo.

Obvinenie vzniesli 13. októbra

Z fotokópie uznesenia o vznesení obvinenia okrem iného vyplýva, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dňa 13. októbra 2016 v Banskej Bystrici vzniesol obvinenie Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spáchaného formou spolupáchateľstva.

Okrem toho má exminister vnútra čeliť obvineniu aj z ďalšieho trestného činu a to poškodzovania cudzích práv a ohovárania. Trestného činu sa podľa názoru vyšetrovateľa mali dopustiť tým, že novinárom poskytli informácie a umožnili im vyhotoviť fotokópie dokumentov, ktoré neoprávnene získali.

Obaja politici sa bránia

Lipšic a Grendel na utorňajšom brífingu tvrdili, že za medializovanými informáciami o vznesení obvinenia voči nim je snaha kriminalizovať opozíciu.

Lipšic okrem iného argumentoval aj rozhodnutím okresného súdu v civilnom konaní v tejto kauze, ktorý žalobu voči nemu a rezortu vnútra zamietol. Rozhodnutie súdu však ešte nie je právoplatné.

Prezídium Policajného zboru priebeh trestného konania komentovať odmietlo vzhľadom na prebiehajúce úkony. Krajská prokuratúra Bratislava v utorok uviedla, že uznesenie o vznesení obvinenia jej nebolo doručené.

Marián Kočner: Obvinenie Lipšica a Grendela nie je politickou objednávkou
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM