Barbara Dallosová Regióny

Marián z rómskej osady: Nie sme všetci rovnakí, dá sa žiť slušne!

Nelegálna rómska osada na konci mesta v očiach väčšiny obyvateľov nemá dobrý imidž. Najčastejšie sa skloňuje v súvislosti so špinou, drogami, kriminalitou a žltačkou. Jeden z jej obyvateľov ale tvrdí, že aj osada má dve tváre...

Ilustračný obrázok k článku Marián z rómskej osady: Nie sme všetci rovnakí, dá sa žiť slušne!
Foto: Barbara Dallosová

Koniec mesta Žiar nad Hronom plný improvizovaných obydlí so sebou už roky prináša nemalé problémy. Zlé hygienické podmienky, neporiadok, alkohol, výtržnosti, voľne pobehujúce psy ale aj žltačka, ktorú deti z osady známej ako Pod Kortínou priniesli do žiarskych základných škôl. O epidémii, ktorá vystrašila celé mesto, čítajte TU. Nedávno tiež mesto šokovali informácie o veľmi nízkom veku fetujúcich detí Pod Kortínou, čítajte: Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

Osada plná kontrastov

Tak ako vás v tejto osade na jednej strane vydesí pohľad na otrasné životné podmienky, na druhej vás rozosmeje novinový stánok uprostred dvora (foto TU). A to nie je jediným kontrastom. Už na prvý pohľad je totiž zrejmé, že nie všetci obyvatelia pristupujú k svojmu bývaniu rovnako. Medzi chalúpkami na zrútenie, pozbíjanými zo starých dverí a dosiek, kde tu vidíte aj starostlivo omietnutý domček.

V jednom z nich býva aj mladá rómska rodina. ,,Teraz murujem, svojpomocne sme si spravili aj kanalizáciu,„ ukazuje nám pyšne svoje bývanie mladý otec troch detí. Domček v ktorom päťčlenná rodina žije je skromný, patrí ale medzi tie, ktoré pripomínajú skutočné bývanie. Na otázku, či je v osade spokojný mladý Róm odpovedá váhavo. ,,Ťažko povedať či spokojný, niektoré veci by som tu zmenil,“ hovorí Róm, ktorý nám svoje priezvisko prezradiť nechcel.

,,Každý je iný, to platí aj tu v osade. Mávame aj medzi sebou konflikty ale nikdy sa nestalo že by sme to nevedeli vyriešiť. Keď niekto chce, dá sa aj tu žiť slušne," dodáva.

Pod dávkach býva horšie…

Mestský policajti navštevujú osadu často. Jej obyvateľov už dôverne poznajú. ,,Takto je tu celkom pokoj, horšie býva, keď dostanú sociálne dávky. Ale komunikovať sa s nimi dá, človek len musí vedieť, ako. Nesmie sa nad nich vyvyšovať, keď sa s nimi bavíte ako so seberovnými, vždy sa s nimi viete dohodnúť," hovorí Zdenek Kluzáček, jeden z členov hliadky.

Smeti už nelietajú z okien

S tým že nie všetko Pod Kortínou ma len zhoršujúce sa tendencie súhlasí aj Monika Minárová z Odboru starostlivosti o obyvateľa žiarskeho mestského úradu. ,,Samozrejme že v osade sú pretrvávajúce problémy, ale niektoré veci sa menia k lepšiemu. Obyvatelia sa naučili terénnych sociálnych pracovníkov rešpektovať a nechajú si od nich poradiť. Dôkazom toho je napríklad že sa naučili hospodáriť s odpadom. Bolo ťažké priviesť ich na myšlienku povinnosti, dnes však mnohí z nich zbierajú odpad do vriec, a nehádžu ho z okien príbytkov, ako tomu bývalo v minulosti," hovorí Minárová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM