Veronika Ondo-Cholewová Magazín Cestovanie

Maroko v núdzovom stave obnovuje leteckú dopravu! Podmienky vstupu pre cestovateľov

Maroko je očarujúca krajina. Obnovuje letecké spojenia, aj keď je v núdzovom stave a platia tu obmedzenia. Radšej si prečítajte ešte pred cestou.

Ilustračný obrázok k článku Maroko v núdzovom stave obnovuje leteckú dopravu! Podmienky vstupu pre cestovateľov
Zdroj: pixbay.com

Maroko je úžasná krajina s exotickými chuťami, so zaklínačmi hadov a nekonečným množstvom mätového čaju. Je jedným zo štátov severnej Afriky, ktorý majú európski turisti stále viac v obľube. Ak patríte medzi nich, čítajte aktuálne podmienky vstupu.

Obnovuje lety

Maroko, krajina plná farieb a vôni, obnovuje leteckú dopravu od 15. júna 2021. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky na svojej stránke upozorňuje, že v krajine naďalej platný núdzový stav. Podmienky vstupu do krajiny je nutné pred odletom si radšej overiť aj u leteckej spoločnosti.

  • predloženie negatívneho PCR testu, ktorý nie je starší ako 48 hodín a ak je cestujúci zaočkovaný, aj očkovacieho preukazu (uľahčí mu to zároveň aj pohyb po krajine); vyžadovať tiež môžu rôzne potvrdenia o ubytovaní, pozvaní a pod
  • cestujúci musia pred odletom vyplniť a po prílete do Maroka predložiť zdravotný formulár
  • po prílete podstúpi cestujúci meranie teploty. Osoby, ktoré budú vykazovať symptómy choroby COVID-19, môžu byť umiestnené do určeného karanténneho zariadenia,
  • odporúčame ešte pred príchodom konzultovať aktuálnu situáciu v mieste pobytu aj priamo s cestovnou kanceláriou, hotelom alebo dopravcom (leteckou spoločnosťou),

Pri pobyte v Marockom kráľovstve je potrebné rešpektovať pokyny miestnych autorít, deti do 11 rokov sú oslobodené od testu.

Na účely poskytovania podrobných podmienok vstupu a pobytu v konkrétnych častiach územia je príslušný zastupiteľský úrad Marockého kráľovstva.

Zo sveta

Pred cestou domov

Očarí vás staré mesto, úzke uličky, miestne trhy, orientálna atmosféra, staré paláce a množstvo pamiatok. Ak už máte za sebou jedno z najkrajších kráľovských miest v Maroku – Marakéš, mali by ste vedieť, že pred každou cestou z Maroka je potrebné, aby si cestujúci vopred overili u svojej leteckej spoločnosti či platia konkrétne opatrenia. V prípade zrušenia, zmeny alebo odloženia letu, ktoré môže nastať náhle, zo dňa na deň, kontaktujte priamo svoju leteckú spoločnosť alebo cestovnú kanceláriu.

„Pre uviaznutých občanov SR v Maroku je možné individuálne komunikovať o svojej situácii s veľvyslanectvom SR v Madride: emb.madrid@mzv.sk,“ zverejnil rezort zahraničných vecí.

Opatrenia a cestovanie v Maroku

Medzi aktuálne opatrenia patrí celoštátny nočný zákaz vychádzania od 23.00 do 04.30 hod.. Maroko znovu otvorilo verejné priestranstvá vrátane kín, kultúrnych centier a verejných bazénov. Aj na plážach je potrebné dodržiavať preventívne opatrenia vrátane masiek a sociálnej vzdialenosti.

„Aktuálne platný núdzový stav umožňuje rýchle a náhle zásahy proti ohniskám nákazy. V prípade objavenia sa ohniska dochádza k okamžitému uzavretiu niektorých miest, resp. ich štvrtí v záujme zabránenia šírenia vírusu. V takom prípade je mimoriadne obmedzený pohyb všetkých osôb, spravidla na niekoľko dní. V uzavretých oblastiach sa obmedzuje predajná doba, prevádzka kaviarní, uzatvárajú sa verejné parky a športoviská a pod.,“ varujú cestovateľov.

Radšej sa poistite, ak by bolo potrebné zotrvať v krajine v prípade náhlych zmien v karanténnych opatreniach dlhšie, ako bol predpoklad, a tiež v prípade náhlej hospitalizácie a pod.

Nosenie rúšok je povinné, vláda zároveň dôrazne upozorňuje na dodržiavanie všetkých hygienických opatrení.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM