Webnoviny - Svet

Martikán na tri týždne k protinožcom

WEBNOVINY.SK

Michal Martikán Foto: SITA/Michal Burza

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 25. februára (WEBNOVINY) – Štvornásobný olympijský medailista vo vodnom slalome Michal Martikán odletel vo štvrtok na zimné sústredenie do austrálskeho Penrithu. „Letím z Viedne do Mníchova a odtiaľ cez Bangkok do Sydney. Tam ma už čaká otec, ktorý je tam so svojimi ďalšími zverencami už niekoľko dní,“ informoval agentúru SITA jeden z historicky najúspešnejších vodných slalomárov sveta.

Otec a tréner v jednej osobe Jozef Martikán mu bral loď, Michal teda išiel relatívne naľahko. „Mám ´len´ dve veľké tašky a pádla,“ zasmial sa sedemnásobný majster sveta a hneď pokračoval: „Odchádzam však veľmi dobre naladený, zdravý a mimoriadne potešený výsledkami našich reprezentantov na zimnej olympiáde vo Vancouveri.“

Tridsaťročný Liptovskomikulášan má za sebou podstatnú časť zimnej kondičnej prípravy. "Môžem povedať, že to všetko ide tak, ako má. Čo som chcel natrénovať, som natrénoval. Bolo to pestré. Využíval som lyže, korčule, telocvičňu, posilňovňu, chodil som pádlovať do bazéna. Menej ako po iné roky som si užil skialpinistický výstroj. Bolo málo snehu, a tak som ho mohol používať iba na zjazdovkách v Jasnej a na Solisku,“ priblížil rôznorodosť foriem tréningov Michal Martikán.

V Penrithe, v kanáli, v ktorom sa pred desiatimi rokmi uskutočnili vodnoslalomárske súťaže Hier XXVI. olympiády v Sydney, chce predovšetkým jazdiť na vode. „Samozrejme – na divokej vode,“ zdôraznil jediný vodný slalomár na svete, ktorý sa môže pochváliť štyrmi olympijskými medailami, a pridal: „Nebude však chýbať ani pádlovanie na hladkej vode a ďalšie kondičné cvičenia, na ktoré už počas sezóny nebude čas. Určite ma čakajú behy, posilňovňa, teším sa na tamojšiu umelú lezeckú stenu. Je to skvelá zábava a dá to poriadne zabrať.“ O tom, či v mieste sústredenia nastúpi aj na nejaké preteky, zatiaľ nevie, ale ak by sa v tom čase nejaké konali, nebol by proti.

Loď, ktorá ho čaká v Austrálii, je veľmi podobná tej, na akej jazdil doteraz. „Sú tam iba drobné kozmetické úpravy. Väčšie zmeny chystám po tejto sezóne. Veď už na budúci rok sa bude bojovať o účasť na londýnskej olympiáde. Zatiaľ si to všetko iba nechávam prejsť hlavou,“ naznačil perspektívu Michal Martikán.

Do Európy sa vráti 18. marca. Doma sa však dlho nezdrží. "Nemám kalendár v hlave, ale viem, že už tri dni po príchode z Austrálie ideme na ďalšie sústredenie do Atén. Prvý štart v tomto roku mám naplánovaný na koniec apríla doma v Liptovskom Mikuláši na Liptovských slalomoch,“ uzavrel Michal Martikán. Hlavnými pretekmi roka budú preňho júnové majstrovstvá Európy v Čunove a septembrové majstrovstvá sveta v slovinskom Tacene.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM