Ostatné športy

Martikánov veľký rival Estanguet končí kariéru

Trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Tony Estanguet ukončil vo veku 34 rokov profesionálnu kariéru. Informáciu sprostredkovala agentúra Reuters.

Ilustračný obrázok k článku Martikánov veľký rival Estanguet končí kariéru
Zdroj: TASR

„Odložil som svoju loď a odchádzam. Ďakujem rodine, sponzorom a všetkým ostatným za tento krásny príbeh,“ napísal francúzsky fenomén a dlhoročný rival Slováka Michala Martikána na Twitteri.

Estanguet sa po OH 2012 v Londýne stal prvým francúzskym športovcom, ktorý získal tri olympijské tituly v jednej disciplíne. Najcennejší kov si priniesol i z hier 2000 v Sydney a 2004 v Aténach.

O Tonym by mohol najviac básniť Michal Martikán. Na olympiáde v Londýne Francúz zažiaril zlatom, Michal bol ‚len‘ tretí. „Rozlúštiť, či som bol horší ako Estanguet, alebo on lepší, je ľahké, v Londýne som bol horší, lebo on bol rýchlejší. Tony končí, škoda, ťažko mu budem môcť prehru vrátiť, ale to ma vôbec netrápi.“

Londýn pravdepodobne definitívne vyriešil pre niekoho dilemu určenia historického poradia, Tony sa pobral na športový dôchodok a kategóriu singlistov jeho odchod a súboje s Martikánom výrazne ochudobnia. Ich rivalitu najlepšie vystihuje jedno slovo – impozantná.

Súboje Michala a Tonyho inšpirovali Francúzov natočiť už v roku 2001 dokument s názvom ‚Les grands duels du sport‘. Tony Estanguet sa pred časom vyjadril výstižne. „Pre mňa bolo vždy jasné, ak som zvíťazil na najvýznamnejšom podujatí, olympiáde, či majstrovstvách sveta, za mnou sa ocitol Martikán a nemusel som sa ani obracať. Naša rivalita sa odvíja od juniorského veku a trvala v nezmenenej podobe celú moju kariéru. Uznávam, že na olympiáde v Pekingu som za ním výrazne zaostal, no na našich súbojoch sa príliš nezmenilo, vždy boli strhujúce.“

Tony Estanguet, 9. v Pekingu, pripisoval vinu zlyhania aj tomu, že sa rozptýlil pri slávnostnom otvorení OH v role vlajkonosiča. Aj takýto detail v unikátnych súbojoch ‚na nože‘ zavážil. Tony, s májovým dátumom narodenia ako Michal, len o rok starší, pochádza zo športovej rodiny, výrazne poznačenej divokou vodou, pretože jeho otec Henri v zjazde i brat Patrice v slalome sa štyrikrát ovenčili medailami na MS, Patrice dokonca aj zlatom, s bronzom na OH v Atlante. Tony po Londýne vyhlasoval, že sa lúči, teraz to však definitívne aj potvrdil. Michal ešte nie, a to je momentálne najväčší rozdiel medzi týmito velikánmi divokých perejí.

Tony a Michal, večný súboj unikátnej dvojice singlistov z Francúzska a Slovenska, sa končí, takto znie slalomárske parte v túto chvíľu. Ich súboje opriadla legenda večnosti, naveky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM