Eliška Šándorová Rôzne Zo Slovenska

Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (3.): Za Marlenku vďačíme dievčatku i emigrácii

Za každým sústom medového koláčika je pozadie príbehu. Konkrétne arménskej rodiny, ktorú vojna vyhnala k našim susedom. Úspechu vďačí i neodbytnej sestre.

Ilustračný obrázok k článku Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (3.): Za Marlenku vďačíme dievčatku i emigrácii
Zdroj: marlenka.cz

Na začiatku Marlenkinho príbehu bol lacný hrniec, sporák a jednoducho zariadená kuchyňa. Ako sa z rodinného receptu stal cukrárenský fenomén?

Vyhnala ich vojna

Písali sa 90. roky, keď rodina Gevorga Avetysiana žila vo vojne medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Ekonomika stagnovala, domácnosti mali elektrinu len hodinu denne a budúcnosť v krajine nebola zďaleka ružová.

"Vzal som rodinu a chcel som odísť niekde, kde je viac istoty. Myslel som na Českú republiku, keďže ako študent som bol na zájazde v Prahe a Karlových Varoch. Bol som z nich nadšený a namierili sme si to preto do Prahy,“ prezradil v rozhovore pre idnes.cz arménsky emigrant Gevorg Avetysian. Pôvodne je bytový architekt a dizajnér.

Náhoda chcela, že vlak do Prahy nedošiel, ale zastavil v Ostrave, kde na radu Rusa, že bez peňazí a ovládania jazyka je lepšie začať v malom meste, rodina ostala.

Začiatky v škaredej krabici

Podnikateľské začiatky s „hospodou“ vo Frýdku-Místku so štartovným 200-tisíc českých korún priniesli krach a pocit frustrácie. Podnik sa ako-tak rozbehol a všetko sa naštartovalo návštevou sestry Hasmik Avetisyan, ktorá si do Čiech prišla hľadať prácu.

"Toľko otravovala, že chce niečo robiť, tak jej vravím: Upeč našu rodinnú medovú tortu a skúsime ju predať. A tak som ju zabalil do nejakého kartónu a odniesol známemu do blízkej továrne,“ opisuje v rozhovore začiatky úspechu rodinnej receptúry Gevorg.

Ohlasy prišli okamžite — negatívne na škaredú krabicu, pozitívne na chuť torty. Objednávky sa začali hrnúť a malá kuchyňa s jednoduchým sporákom, na ktorom sa upieklo desať tort denne, už nestačila. Tak ako mnoho úspešných podnikateľských príbehov, aj tento začal v podstate o jednom človeku, ktorý bol jediným „zamestnancom“.

Zdroj: marlenka.cz

Prečo Marlenka?

Medová torta, pripravená podľa tradičnej arménskej receptúry, je náročná na prípravu – trvá približne dve hodiny. Keďže koláčik išiel na dračku, sestre začala pomáhať susedka, no ani dve ruky navyše nestíhali. Rodina ju začala vyrábať vo veľkom od roku 2003. A odkiaľ pochádza názov?

"Narodila sa mi dcéra, ktorú sme pomenovali po mojej mame Marlen. Keďže bola dcéra ešte malá, hovorili sme jej Marlenka,“ prezradil Gevorg.

Medová Marlenka, ktorej originálna receptúra ostáva, samozrejme, rodinným tajomstvom, je bez chemických prísad a konzervačnou látkou je med. To jej dáva záruku čerstvosti 25 dní aj pri teplote 25 °C. Jednotlivé korpusy spája lahodný krém s vôňou medu, vlašských orechov, čokolády a karamelu.

Firma začala s desiatimi tortami denne, dnes mesačne vyrobí viac ako 200-tisíc tort, stotisíc verzií v guličkách. Na trhu sa postupne objavili varianty s citrónovou príchuťou, kakovou, a ani ľudia trpiaci celiakiou nie sú o lahodný chuťový zážitok ochudobnení. Koláčik dostať aj v bezlepkovom prevedení.

Ak si ho chcete pripraviť doma, inšpirujte sa videoreceptom.

Zdroj: YouTube.com
Marlenka
16
Galéria
Zdroj: marlenka.cz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM