Magazín

Máte chuť na sladké? Dajte si bez výčitiek! Obľúbené maškrty budú mať menej cukru

To, že čokoláda má v rozumnom množstve priaznivé účinky na organizmus, potvrdzujú výsledky viacerých výskumov. Viaceré sladkosti budú dokonca ešte zdravšie!

Ilustračný obrázok k článku Máte chuť na sladké? Dajte si bez výčitiek! Obľúbené maškrty budú mať menej cukru
6
Galéria
Zdroj: TASR/DPA

Žiť zdravým životným štýlom neznamená, že musíte zo svojho jedálnička vylúčiť obľúbené čokoládové výrobky. Viacerí slovenskí výrobcovia cukroviniek už totiž myslia aj na neustále sa zväčšujúcu komunitu ľudí, ktorí žijú zdravo a dôsledne si sledujú, čo konzumujú.

Rozhodli sa preto pristúpiť k veľkému kroku, a to postupne obmedziť vo svojich maškrtách podiel cukru, tuku či soli. Upozornil na to portál Startitup.

Menej cukru, rovnaká chuť

Sladkosti budú vďaka tomuto rozhodnutiu zdravšie, a možno tak viac presvedčia ľudí, že ich naozaj pri chudnutí nemusia zo svojho jedálnička vyradiť.

„Predovšetkým sa znižuje obsah soli, cukrov a tukov alebo tiež energia, prípadne naopak navyšuje sa podiel vlákniny, ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín a nenasýtených mastných kyselín,“ uviedla pre Startitup hovorkyňa Mondeléz pre strednú Európu Gabriela Bechynská.

Percento cukru vo výrobkoch znižuje aj spoločnosť I.D.C. Holding, ktorá vyrába napríklad obľúbené Horalky, Kávenky, Milu a iné dobroty. „Naším cieľom je zastabilizovať obsah cukru vo výrobkoch na hranici nie vyššej ako 25 %,“ potvrdila pre Startitup hovorkyňa spoločnosti Gabriela Smerigová.

Napríklad vo výrobkov TUC a Brumík je už dnes menej soli, Milka Choco Cow má o 20 % menej cukru. V niektorých sladkostiach je po novom klasický cukor nahradený ovocným cukrom, teda fruktózou, ktorá je dokonca sladšia, čiže na chuti to nič nemení.

Na obaloch sladkostí tiež nájdete odporúčanú dennú dávku, ktorú by si mali sledovať najmä tí maškrtníci, ktorí nedokážu nezjesť celú tabuľku čokolády na posedenie.

Priaznivé účinky čokolády

To, že čokoláda má v rozumnom množstve priaznivé účinky na organizmus, potvrdzujú výsledky viacerých výskumov. Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.

„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ vysvetlila Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Viaceré výskumy dokazujú, že obľúbená pochúťka chráni srdce a cievy. Znižuje riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín. Vedci dokonca potvrdili, že tmavá a kvalitná čokoláda znižuje vysoký krvný tlak.

Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou. Preto myslite na staré známe „všetkého veľa škodí“ a maškrťte s mierou.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM