Rôzne

Božský pokrm k nám dorazil pred 466 rokmi! Kde začína čokoládový príbeh?

Má antioxidačné účinky, pôsobí ako afrodiziakum a znižuje krvný tlak. Viete, u koho sa v hrncoch objavili prvé kakaové stopy a aká bola cesta pochúťky na pulty európskych obchodov?

Ilustračný obrázok k článku Božský pokrm k nám dorazil pred 466 rokmi! Kde začína čokoládový príbeh?
Zdroj: TASR

O čokoláde a jej účinkoch sa už písalo mnoho aj v odborných článkoch. Dnešný deň je určený pre všetkých milovníkov tejto hnedej pochúťky. Presne 7. júla v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí.

Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Prvé dôkazy o jej výrobe sa datujú už v roku 600, keď sa v hrncoch nájdených v chatrčiach starých Mayov objavili stopy kakaa.

Božský pokrm

Podľa starej indianskej legendy aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji.

Čítajte aj: Čokoládový experiment mladého Slováka: Bude liekom proti vysokému tlaku aj zelený čaj?

Aztékovia preto verili, že kakaovník je vzácny strom. Symbolizuje život a plodnosť. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka – v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm.

História čokolády sa v Európe začala písať od 15. storočia. Španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz priviezol znalosti o výrobe horúceho povzbudzujúceho nápoja "xocolatl“, čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda. Pri dobývaní Mexika mu zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny.

Iba pre vyvolených

Čokoláda sa stala v 16. storočí v Európe veľmi ceneným nápojom dodávajúcim energiu a pôsobiacim ako afrodiziakum. Dostupná bola najskôr v podobe horúceho nápoja. Pochutnávala si na nej bohatá vrstva kráľov či šľachticov.

V roku 1876 Švajčiar Daniel Peter prišiel s nápadom pridať do nej mlieko a cukor. Zrodila sa prvá mliečna čokoláda. Ako najobľúbenejšia cukrovinka sa čokoláda stala o štyri roky neskôr tiež vďaka Švajčiarovi Rodolphovi Lindtnovi, ktorý vynašiel miešací stroj.

Na rad prišla klasická „tabuľka“, čiže tabuľková čokoláda ako ju poznáme dnes. Pričinil sa o ňu začiatkom 19. storočia Holanďan Conrad von Houtenovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa. Počas druhej svetovej vojny bola čokoláda denným prídelom pre vojakov ako zdroj energie.

Od výmyslu sveta

Dnešné podoby čokolády, jej tvary a príchute sú naozaj od výmyslu sveta. Vyznáte sa v nich? Nesladená čokoláda je známa aj ako horká čokoláda alebo čokoláda na varenie. Je to nemiešaná čokoláda a mleté pražené čokoládové zrná bez prísad dávajú silnú, hlbokú čokoládovú chuť všetkým sladkostiam, do ktorých sú pridané.

Tmavá čokoláda je čokoláda bez mlieka, niekedy nazývaná ako obyčajná čokoláda. Oficiálne sa v USA nazýva „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15 % koncentrácií čokoládového moku. Európske normy špecifikujú minimálne 35 % kakaovej sušiny. Termínom couverture sa označuje čokoláda obsahujúca kakaové maslo najvyššej kvality.

Čítajte aj: Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo

Populárny druh čokolády couverture sa používa v profesionálnej gastronómii. Azda najviac predávaná je mliečna čokoláda, ktorá je s prídavkom kondenzovaného alebo sušeného mlieka. Predpisy EÚ vyžadujú v mliečnej čokoláde zastúpenie najmenej 35 % pevných zložiek kakaa.

Všetci poznáme aj bielu čokoládu. Síce obsahuje kakaovú súčasť, ale je ňou len kakaové maslo, nie kakaová hmota. Okrem toho sa vyrába z mlieka a cukru. Biela čokoláda teda nie je čokoládou v pravom slova zmysle.

Ilustračné foto, TASR

cokolada
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM