han Rôzne

Máte doma túto kozmetiku? Radšej ju NEPOUŽÍVAJTE! Čo vám môžu tieto výrobky spraviť?

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o pleťové spreje, antioxidačný krém a šampón na farbenie vlasov.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma túto kozmetiku? Radšej ju NEPOUŽÍVAJTE! Čo vám môžu tieto výrobky spraviť?
6
Galéria

„Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike,“ upozornil Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

O aké výrobky ide?

Nebezpečný môže byť bielo-modrý pleťový sprej Aqua Wasserspray s modrým vrchnákom na osvieženie a úpravu make-upu od DM Balea z Nemecka. Pri kontrole bolo zistené, že výrobky obsahujú pomnožené množstvo baktérií Burkholderia cenocepacia a Ralstonia pickettii. Výrobky môžu predstavovať riziko infekcie pre spotrebiteľov s oslabenou imunitou.

ÚVZ tiež varuje pred antioxidačným krémom značky Gorgique, bez uvedeného výrobcu i krajiny pôvodu. Výrobok obsahuje látku – Diethylene glycol, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Výrobok je predávaný cez internet prostredníctvom webovej stránky Wish.

Nebezpečný môže byť aj čierny keratínový šampón na farbenie vlasov značky Mokeru, bez uvedeného výrobcu i krajiny pôvodu. Výrobok obsahuje látku anilín, čo je v rozpore so zoznamom zakázaných látok v kozmetických výrobkoch a látku m-aminophenol. Predávaný je taktiež prostredníctvom webovej stránky Wish.

Nebezpečné kozmetické výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a Francúzsku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

ÚVZ opäť varuje pre nebezpečnou kozmetikou
6
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM