Zo Slovenska

Máte kúpeľňu a záchod? Pozrite, čo všetko bude zaujímať štát pri sčítaní domov a bytov

Začalo sa historicky prvé elektronické sčítanie domov a bytov, ktoré považuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR za svoj najrozsiahlejší projekt.

Ilustračný obrázok k článku Máte kúpeľňu a záchod? Pozrite, čo všetko bude zaujímať štát pri sčítaní domov a bytov
Zdroj: pixabay.com

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 (SODB 2021) odštartoval úrad 1. júna. ŠÚSR informoval o tom v stredu. Na prvú fázu nadviaže vo februári druhá, tá sa bude týkať sčítania obyvateľov.

Podrobný život

„Aktuálne spustená prvá fáza projektu, realizovaná v spolupráci so samosprávami a zameraná na sčítanie domov a bytov, poskytne jedinečné dáta o stave a kvalite bývania na Slovensku,“ oznámil úrad.

Mestá, obce či mestské časti Bratislavy a Košíc v priebehu asi deviatich mesiacov zaznamenajú elektronicky, bez účasti obyvateľov, údaje o zhruba dvoch miliónoch domácností.

„Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať objektívne dáta, ktorých výsledkom budú napríklad aj údaje o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojenia na verejné siete či o vybavenosti kúpeľňou a záchodom. Novinkou budú podrobnejšie informácie o obnove objektov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či o nadstavbách,“ uviedol úrad.

Prehľad o bývaní

Pri sčítavaní sú kľúčovými partnermi úradu takmer tri tisícky samospráv. „Cieľom bolo výrazne znížiť administratívnu záťaž samospráv, preto sme maximálne využili už existujúce administratívne zdroje údajov, ako sú register adries či kataster nehnuteľností, a vopred sme predvyplnili časť údajov. Umožnili sme tiež čo najpriateľskejšie exportovať dáta správcov,“ uviedla riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie úradu Ľudmila Ivančíková.

Prínosom sčítavania majú byť napríklad informácie o tom, koľko bytov a domov na Slovensku pribudlo a tiež prehľad o formách vlastníctva bytov.

Takisto budú známe počty a podiely neobývaných bytov v regiónoch. „Zistíme, ako Slováci bývajú, či preferujú za poslednú dekádu menšie byty alebo naďalej väčšie, a ako sa táto preferencia líši podľa regiónov,“ dodal úrad.

Sčítanie podľa úradu tiež poskytne podrobnejšie informácie o obnove budov či o tom, koľko podlažné budovy na Slovensku prevládajú. Zaujímavé podľa úradu môže byť aj zistenie, kde sa ešte nájdu byty bez kúpeľne či splachovacej toalety.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM