TOS Lifestyle

Máte pocit, že PÁRKY už nie sú to, čo bývali? Cenné rady, ako vybrať tie NAJ z ponuky

Párky sa na Slovensku stále tešia veľkej obľube, no podľa viacerých je zohnať ozaj kvalitné výrobky stále ťažšie. Odborníčka vysvetlila, čo si treba všímať.

Ilustračný obrázok k článku Máte pocit, že PÁRKY už nie sú to, čo bývali? Cenné rady, ako vybrať tie NAJ z ponuky
Zdroj: Unsplash.com

Sú chutné, sýte a veľmi jednoduché na prípravu. Párky sú jedným z najznámejších a najobľúbenejších mäsových výrobkov vo viacerých krajinách. Nevynímajúc Slovensko.

Aj veľa odporcov

Mechanicky separované mäso, veľa tuku, vody, emulgátorov, konzervačných látok, veľa soli, ale aj cukru… Niektoré dokonca mäso neobsahujú vôbec. Aj pre toto majú párky na druhej strane aj mnohých odporcov.

Množia sa navyše názory, že dnes už je ťažké zohnať fakt dobré párky. Viacerí u nás v tejto súvislosti spomínajú na niekdajšie prvomájové oslavy, počas ktorých sa vo veľkom jedli práve párky a aj v tých súčasných hľadajú tú pamätnú chuť.

Tipy odborníčky

Ako teda rozpoznať v ponuke naozaj kvalitné a chutné párky? Práve tejto téme sa v jednom zo svojich nedávnych videí na Instagrame venovala poľská odborníčka Katarzyna Bosacka, ktorá už roky vzdeláva a poučuje ľudí, ako sa lepšie a zdravo stravovať a ako nakupovať s rozumom.

Čo teda podľa nej v skratke platí?

  • Vyberajte si párky s čo najväčším množstvom mäsa, najlepšie blízko 100%.
  • Vyhýbajte sa mechanicky separovanému mäsu. (Podľa odborníčky ide hlavne o odpad ako tkanivá, chrupavky či kosti a nie o samotné mäso.)
  • Dávajte si pozor na zloženie. Vo všeobecnosti platí, že čím je kratšie, tým lepšie. Žiadne fosfáty, umelé arómy či konzervanty navyše.
  • Dobré párky nemôžu byť príliš lacné, nízka cena často znamená zlú kvalitu.
  • Dobré párky by mali byť po uvarení pevné a elastické. Tie, ktoré sú mäkké a rozpadávajú sa, môžu obsahovať veľké množstvo umelých prísad.

Doplnila aj ďalší svoj tip ohľadom druhu párok. Hydinové sú podľa jej slov menej mastné ako bravčové.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM