Rastislav Búgel Zo Slovenska

PIKOŠKY z paluby vládneho špeciálu: Politikov v oblakoch párty nečaká, alkohol NEDOSTANÚ

Letušky slovenského vládneho špeciálu prezradili informácie z paluby. Ako sa správajú naši politici?

Ilustračný obrázok k článku PIKOŠKY z paluby vládneho špeciálu: Politikov v oblakoch párty nečaká, alkohol NEDOSTANÚ
22
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok , TASR/Martin Baumann , TASR/Vladimír Benko/MV SR

Každá vláda má svoj vládny špeciál. Ani Slovensko nie je výnimkou. Lietadlo slúži na prepravu vládnych delegácií. V prípade núdze však môže poslúžiť aj na prevoz zranených Slovákov zo zahraničia späť domov.

Pred niekoľkými dňami jeho služby využil aj Peter Pellegrini, ktorý sa vybral na pracovnú cestu do Berlína, kde sa stretol s predsedníčkou Bundestagu Bärbelou Basovou.

Ako to tam vyzerá?

Keďže sa na palube nachádzali aj zástupcovia médií, naskytla sa im unikátna príležitosť. Portál Topky.sk opísal, ako to v lietadle vyzerá. Hneď po príchode do stroja si všimli miestnosť bez dverí. Práve tú využívajú ústavní činitelia, ktorí sú oddelení od zvyšku cestujúcich.

Ďalej je v lietadle viacero polohovateľných sedadiel ďaleko od seba. Tie využívajú ďalší účastníci pracovných ciest, o ktorých pohodlie sa starajú špeciálne vyškolené dlhoročné letušky vládneho špeciálu. A práve tie server vyspovedal.

Hviezdne maniere?

Hovoria, že politici síce v televízii vyzerajú prísne, no po príchode na palubu sa s nimi hneď cítia príjemne. "Väčšinou každý na nás v televízii, keď ho vidíme, pôsobí úplne inak ako v tom lietadle alebo možno v súkromnom živote. Keď prídu na ten let, tak sú väčšinou tak viac uvoľnení, majú dobrú náladu, tešia sa na tú cestu a vždy hovoria, že nás radi vidia, takže v tom pozitívnom slova zmysle na nás pôsobia určite dobre,” prezradili pre Topky.sk.

Letušky priznali, že niektorí politici majú rešpekt z lietania, no keďže vládnym špeciálom lietajú často, zvyknú si. Na mimoriadne situácie na palube vládneho špeciálu si nespomínajú. „Najväčší stres pre nás, dá sa povedať, je zdravotné hľadisko pasažierov. Keď sa niekomu priťaží, a to sa teda stávalo a aj sa stáva,“ prezradila jedna z letušiek.

Bez alkoholu

Keby si niekto myslel, že si politici na palube vládneho špeciálu môžu vyhodiť z kopýtka, bude na omyle. Panujú tam výraznejšie obmedzenia ako pri komerčných letoch. "Pravidlá majú ešte prísnejšie pretože sú na pracovnej ceste. Takže tu vôbec nepodávame alkohol,” vysvetľuje letuška.

Protokol aj politika

Práca letušky vládneho špeciálu má svoje špecifiká. ”Musí to byť taká určitá nadstavba, lebo všetky, ktoré sme tu alebo väčšina teda, tak už máme za sebou takú tu kariéru v komerčných spoločnostiach. Čiže máme určité skúsenosti. Každá letuška, ktorá u nás pracuje musí mať aj trocha rozhľad, čo sa týka politiky alebo taká všeobecná nejaká znalosť geopolitiky. Ďalej máme základy protokolu, aby sme vedeli ako sa správať k jednotlivým predstaviteľom štátu a samozrejme biznis servis v rámci tej našej práce tiež je dôležitý,” prezradila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Slovenský vládny špeciál
22
Galéria
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM