Správy Zo Slovenska

Máte úvery, hypotéky či lízing? Táto správa rozhodne poteší

Ľudia si budú môcť posunúť odklad splátok svojich úverov, hypoték či lízingov.

Ilustračný obrázok k článku Máte úvery, hypotéky či lízing? Táto správa rozhodne poteší
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po rokovaní so zástupcami finančného sektora vyhlásil, že bol vyrokovaný posun splátok o šesť až deväť mesiacov.

Nie je čas na hádky

„Bude to robené tak, že ak má niekto desaťročný úver, nebude platiť deväť mesiacov ani splátku, ani úrok. Po 9 mesiacoch začne ďalej splácať a celý úver sa posunie o 9 mesiacov navyše,“ vysvetlil Kollár.

Podľa jeho slov sa ľudia za tento krok neocitnú v žiadnom registri, na žiadnej „čiernej listine“.

Novinky majú čakať aj dôchodcov nad 65 rokov. Kollár uviedol, že jedna banka prisľúbila, že pre dôchodcov už od stredy (1. 4.) zavedie, že nebudú musieť platiť poplatky za manipuláciu s hotovosťou. „Toto by sme chceli rozšíriť na celý bankový sektor,“ avizoval Kollár.

Týmito zmenami sa má ešte zaoberať Koaličná rada aj vláda SR. „Nie je čas na hádky. Všetci sme aj s bankovým sektorom na jednej lodi,“ dodal Kollár.

Tzv. prvá pomoc

Vláda v utorok schválila súbor opatrení v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Ide o akúsi prvú pomoc, pracuje sa aj na ďalších opatreniach, ktoré prídu do parlamentu v nasledujúcich dňoch. Po rokovaní vládneho kabinetu to uviedol minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Zároveň potvrdil, že sa uskutočňujú rokovania s bankami o odklade splátok. „Každý si uvedomuje v tejto situácii, že je potrebné si navzájom pomôcť, je potrebné vyjsť v ústrety aj občanom s tými odkladmi,“ poznamenal Heger s tým, že tento krok bude nevyhnutný.

Priblížil, že na konkrétnych špecifikáciách sa pracuje a je otázkou dní, keď predstaví konkrétny výsledok rokovaní. Podotkol, že musí ísť o veľmi jednoduché opatrenie dostupné pre ľudí.

„Bude to na žiadosť klienta, ale tie detaily ešte dolaďujeme,“ dodal Heger.

Pripustil tiež vytvorenie krízového hospodárskeho štábu, ako to navrhujú zamestnávatelia. „Tento nápad vznikol na ministerstve hospodárstva ešte koncom minulého týždňa,“ doplnil minister financií.

Opatrenia v oblasti financií z dielne Ministerstva financií (MF) SR v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v utorok schválil s pripomienkami vládny kabinet. Tento návrh bude v parlamente prerokúvaný v skrátenom legislatívnom konaní.

Lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov by sa mali posúvať. Malým a stredným podnikom má byť poskytnutá finančná pomoc. Vláde sa má tiež umožniť prevziať úver aj nad rámec schválený zákonom o štátnom rozpočte na rok 2020.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM