Aktualizované Zo Slovenska

Matky s deťmi by NEMALI platiť dane: Matovičov nápad by štát stál pol MILIARDY eur!

OĽANO chce zrušiť daň z príjmu matkám s maloletými deťmi a mladým do 25 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Matky s deťmi by NEMALI platiť dane: Matovičov nápad by štát stál pol MILIARDY eur!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matky a mladí bez daní. Taký je voľný názov legislatívneho návrhu, ktorý hnutie OĽANO predložilo na rokovanie Národnej rady (NR) SR a ktorým chce od dane z príjmu oslobodiť matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov. Na sobotňajšej tlačovej konferencii návrh predstavil líder OĽANO Igor Matovič.

Zatiaľ nie pre všetky matky

„Cieľom je odstrániť krivdu, že ženy, ktoré sa rozhodli stať matkami, majú výrazne nižšie platy ako muži alebo ženy bez detí. Rovnako je zámerom nášho návrhu motivovať mladých ľudí ostať na Slovensku, v krajine žiť a pracovať,“ zdôvodnil legislatívnu iniciatívu.

Priznal, že v prípade daňového oslobodenia matiek návrh zatiaľ nerieši komplikovanejšie situácie, ako napríklad adoptované dieťa alebo dieťa, o ktoré sa po smrti matky stará otec.

„Sme otvorení tieto veci doriešiť v druhom čítaní,“ deklaroval Matovič.

Prečítajte si tiež

Do 2-tisíc eur

Čistý finančný dosah opatrenia na štátny rozpočet odhadol na 500 miliónov eur. Zdroje naň chce nájsť zrušením stropov na platenie sociálnych odvodov, ďalším pritvrdením postihov daňových podvodov.

Návrh zákona, ktorý OĽANO v piatok (14. 4.) predložilo na rokovanie NR SR, ráta s tým, že oslobodenie od dane z príjmu bude v oboch prípadoch limitované hranicou výšky príjmu 2-tisíc eur. „V prípade vyššieho príjmu už bude potrebné daň z príjmu platiť,“ vysvetlilo OĽANO.

Pomohol by flexibilný pracovný časa

Matkám s maloletými deťmi by prioritne pomohlo, ak by mali možnosť mať flexibilný pracovný čas. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol v reakcii na predložený návrh OĽANO.

„Prioritou je určite pracovať so Zákonníkom práce, aby zamestnávatelia umožňovali matkám s deťmi flexibilný pracovný čas,“ povedal.

Analyzovať návrh OĽANO, ktorý v sobotu prezentoval líder hnutia Igor Matovič nechcel, odvolal sa na to, že nepozná jeho detaily a ani o takejto iniciatíve nemal vedomosť. Nie je si však istý, či takýto návrh skutočne môže prispieť k dosiahnutiu deklarovaného cieľa – zrovnoprávniť platy mužov a žien.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM