Politika

Matovič dal Sulíkovi jeden týždeň: Ak zablokuje pomoc rodinám, koalícia STRÁCA zmysel

SaS podľa Matoviča načúva potrebám bohatých a berie si rodiny za rukojemníkov. Sulíkovu stranu označil za advokátov zbohatlíkov a oligarchov.

Zdroj: Dnes24.sk

Balík pomoci rodinám koalícia nepredložila na stredajšie rokovanie vlády, pretože SaS oznámila, že vetuje zdroje príjmov. Na brífingu to uviedol minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. O návrhu chcú rokovať ešte najbližší týždeň.

Matovič vyzval zástupcov SaS, aby prišli rokovať na pôdu rezortu financií. Stranu Richarda Sulíka označil za advokátov zbohatlíkov, oligarchov a bohatých firiem. Matovič dodal, že koalícia stráca zmysel, ak by Sulík zablokoval pomoc rodinám.

Koalícia v ohrození?

„Ak SaS nebude na našej strane, je reálne riziko, že balík cez parlament neprejde,“ skonštatoval Matovič. Dodal, že pokiaľ je pre Sulíka červená čiara nezvyšovať dane bohatým firmám, zbohatlíkom a oligarchom, pre neho a OĽANO je červenou čiarou nechať rodiny s deťmi „v štichu“ a hodiť ich cez palubu.

„Ak by to malo byť o tom, že na konci sa podarí Richardovi Sulíkovi zablokovať týmito obštrukciami pomoc rodinám, o čo sa evidentne snažia, v tom prípade pre nás táto koalícia stráca zmysel,“ vyhlásil.

SaS podľa Matoviča načúva potrebám bohatých a berie si rodiny za rukojemníkov. Spolu s predsedom poslaneckého klubu OĽANO Michalom Šipošom dúfajú, že SaS využije nasledujúci týždeň na diskusiu a na to, aby si mohli „pravdivo prepočítať, komu pôjde pomoc“. Predpokladajú tiež, že návrh si vyžaduje verejnú diskusiu.

Prečítajte si tiež

Riziko chudoby

Podľa Matoviča sa takto nedá robiť politika v čase, keď slovenské rodiny očakávajú mimoriadne intenzívnu pomoc. Na Slovensku hrozí podľa neho väčšie riziko chudoby rodinám ako dôchodcom.

Matovič mal podľa svojich slov k dispozícii vypracovaný návrh legislatívy aj po stránke príjmovej a výdavkovej. Jeho súčasťou bolo zvýšenie daní pre približne 100 firiem.

„Nie je pravda, že ide o 100 najúspeš­nejších firiem. Chceme zdaniť firmy, ktoré podnikajú na základe licencie, ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov,“ priblížil s tým, že ide o tie firmy, ktoré majú konkurenčnú výhodu a majú zisk za rok viac ako tri milióny eur.

„Ak sa SaS podarí zablokovať pomoc rodinám, koalícia stratí zmysel. Hodiť ľudí v núdzi v kritickej situácii cez palubu, nie je sociálne, nie je prorodinné … je to len bezcitný lobing za oligarchov a bohatých," napísal Igor Matovič na sociálnej sieti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM