Správy

Matovič o druhej vlne: Všetko máme pod kontrolou. Medzi ľuďmi sú ale ignoranti opatrení!

Situáciu okolo ochorenia COVID-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Vláda podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu má Slovensko podľa jeho slov pod kontrolou.

Navrhol opatrenia

Premiér v stredu na rokovaní vlády navrhol určité opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu, avšak konkretizovať ich nechcel. Zároveň ľudí vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení.

„V SR máme opatrenia dostatočné, len ich rešpektujú dve tretiny ľudí a tretina ich ignoruje,“ podotkol Matovič.

500-tisíc testov

Chce, aby konzílium epidemiológov prijalo také opatrenia, ktoré bude schopný vysvetliť ľuďom. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ poznamenal Matovič.

Vláda plánuje nakúpiť 500-tisíc antigénových testov, Matovič by ich chcel používať na kritických miestach, ako sú napríklad hranice.

Na margo vetovaného zákona o telekomunikáciách hovorí, že sa mohol využiť práve v auguste, keď sa ľudia vracali z dovoleniek a úrad verejného zdravotníctva tak mohol zistiť telefónne čísla od ľudí, ktorí prišli z červených krajín.

Matovič poznamenal, že tento zákon už momentálne nie je prioritou. Dôvodom je aj to, že teraz je menej cestujúcich ľudí.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Kritika expremiéra

Expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval vládu a premiéra, aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má a aby o opatreniach dopredu informovala občanov.

Apeloval na verejnosť, aby sa vrátila k zodpovednosti z čias prvej vlny. Politikov požiadal, aby odložili stranícke tričká. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii v súvislosti s denným nárastom pozitívnych prípadov. Poukázal na „deravé hranice“ s krajinami v červenej zóne a nedostatočné kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

„Chcem vyzvať vládu SR na čele s premiérom, aby začali situáciu riešiť štandardne, ako sa má, na čele s ústredným krízovým štábom,“ zdôraznil.

Pýta sa, kto riadi situáciu, keď šéfa krízového štábu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nikde nevidieť. Vláda a štáb by mali podľa neho informovať, čo majú občania čakať, čo bude platiť, čo sa ide spraviť preto, aby boli nárast prípadov a dosahy na spoločnosť maximálne zmiernené.

Pripomenul premiérove slová, že ak počet infikovaných prekročí 300, príslušné orgány zrejme nebudú schopné dohľadávať kontakty a môže dôjsť ku komunitnému šíreniu.

Deravé hranice

Poukázal na denný nárast 338 pozitívnych prípadov a upozornil, že situácia môže začať zasahovať do prvkov infraštruktúry bojujúcich s nákazou. Ako príklad uviedol karantenizovanie krízového štábu v Námestove.

Pýta sa, prečo bola Česká republika patriaca medzi krajiny s výrazne horšou situáciou zaradená do červenej zóny až pred pár dňami, a to aj s množstvom výnimiek.

Hovorí o „deravých hraniciach“. Ak vláda vedela, že príde druhá vlna pandémie a že výrazný podiel na nej môže mať importovaná nákaza, mala podľa neho situáciu riadne riešiť.

Máme byť zodpovední

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzýva verejnosť, aby sa správala opatrne, dodržiavala jeho opatrenia a rovnako aj regionálnych úradov.

Pripomína, že zodpovedné správanie všetkých ľudí je tou najúčinnejšou prevenciou šírenia ochorenia COVID-19. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

„Epidemiologická situácia na Slovensku sa zhoršuje, čo sa aj vzhľadom na vývoj v okolitých krajinách dalo očakávať. V niektorých regiónoch Slovenska pretrváva vysoký nárast potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Vo zvýšenej miere sa, žiaľ, objavujú aj v doteraz pomerne bezpečných oblastiach,“ uviedol Eliáš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM