Politika

Matovič sa funkcie vzdať nemieni: Na sto percent NEODSTÚPIM, odkázal

Igor Matovič trvá na splnení 10 bodov pomoci. Sulík podľa neho uteká od zodpovednosti.

Ilustračný obrázok k článku Matovič sa funkcie vzdať nemieni: Na sto percent NEODSTÚPIM, odkázal
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič naďalej neplánuje odstúpiť z funkcie. Trvá najprv na splnení desiatich bodov, ktoré hnutie OĽANO predložilo. Uviedol to po piatkovom rokovaní vlády, na ktorom sa kabinet zaoberal cenami energií. Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) vyzval, aby neutekal pred zodpovednosťou.

Neodstúpi!

„Na sto percent neodstúpim. A odstúpim iba vtedy, keď splníme desať bodov pomoci domácnostiam, pomoci ľuďom. A jeden z toho je práve to, aby sme splnili to, čo Richard Sulík sľúbil, že budú mať zmrazené ceny energií,“ vyhlásil Matovič.

Vylúčil, že by oznámil rezignáciu v pondelok (5. 9.). Podľa svojich slov cíti viac ako 90-percentnú podporu aj v poslaneckom klube OĽANO.

Matovič si želá, aby Sulík zostal ministrom. „Ale nie pre jeho odbornosť, ale aby neodchádzal od spackanej roboty,“ zdôvodnil. Pripustil, že nájsť zaňho náhradu v aktuálnej situácii, bude náročné.

Prečítajte si tiež

Kto nahradí Sulíka?

Na miesto nástupcu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) je na stole viacero mien. Po piatkovom rokovaní vlády to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Sulík podal demisiu prezidentke Zuzane Čaputovej v stredu (31. 8.).

„To, čo si každý uvedomuje, je, že je to miesto, ktoré bude najviac exponované,“ podotkol predseda vlády s tým, že to tak bolo aj v čase pandémie, keď hľadali nového ministra zdravotníctva. Zopakoval, že konkrétne mená nástupcu Sulíka najprv predstaví prezidentke.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície. Žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič. Sulík zároveň oznámil, že už demisiu podal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM