Aktualizované MI Krimi

ŠOK, sklamanie i odhodlanie ísť ďalej: Takto reagujú politici na Kočnerovu NEVINU

Oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je šokom aj pre mnohých politikov. Vyzývajú však na rešpektovanie súdu.

Ilustračný obrázok k článku ŠOK, sklamanie i odhodlanie ísť ďalej: Takto reagujú politici na Kočnerovu NEVINU
17
Galéria
Zdroj: TASR

Prinášame prvé vyjadrenia predstaviteľov slovenskej politickej scény v prvých minútach po zverejnení rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Reakcie ďalších budeme priebežne dopĺňať.

Šokovaná prezidentka

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú verdikt súdu v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice šokoval a potrebuje porozumieť jeho odôvodneniu.

„Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali,“ uviedla hlava štátu.

Zuzana Čaputová vzápätí osobne prišla na bratislavské Námestie SNP, aby si pri pietnom mieste s fotografiou oboch zavraždených snúbencov uctila ich pamiatku položením sviečky.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, September 3, 2020

Matovič to predvídal

Premiér Igor Matovič ešte krátko pred vynesením rozsudku zverejnil status na Facebooku, kde v prvej časti predvídal Kočnerovo oslobodenie: „DEŇ D. Deň, kedy sa Kočner vysmeje spravodlivosti alebo spravodlivosť na neho doľahne.“

Po oznámení súdneho rozhodnutia vydalo stručné vyjadrenie aj hnutie OĽaNO: „Verme, že spravodlivosť si ich oboch počká…“

Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Biháriová na Facebooku rozhorčene píše, že rodina Jána a Martiny, ako aj celé Slovensko, si zaslúži skutočnú spravodlivosť: „Dnešný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priniesol viac otvorených rán ako pokoja a úľavy a viac otázok ako odpovedí.“

„Verili sme, že udalosť, ktorá v plnej nahote odhalila systém „našich ľudí“, spletenca oligarchických záujmov a verejnej správy a beztrestnosti mocných, bude dnes objasnená a spravodlivo potrestaná. Nestalo sa tak,“ dodáva I. Biháriová.

Pre agentúru TASR poskytol vyjadrenie aj predseda NR SR Boris Kollár: „Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného."

Odhodlaná Remišová

Veľmi nezlomne sa k rozsudku postavila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Je presvedčená, že teraz sa otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť na Slovensku:

„Rozsudok, podobne ako väčšina ľudí na Slovensku, vnímam ťažko. Na druhej strane rozhodnutie súdu rešpektujem. Vnímam ho aj ako začiatok ďalšej etapy ťažkého boja proti moci tých, ktorí sa stále spoliehajú na skorumpovaný systém … Nesmieme sa vzdať a nesmieme prestať,“ uviedla V. Remišová na Facebooku.

Veľmi empatické stanovisko zverejnila aj koaličná SaS. Jej predstavitelia myslia v prvom rade na rodiny a blízkych Jána a Martiny: „Ak my cítime sklamanie, to ich musí byť nepredstaviteľné.”

Liberáli dodávajú, že síce poznáme vykonávateľov vraždy, ale nepoznáme pôvod tohto zločinu: „Nepriame dôkazy ukazovali na Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Je preto zarážajúce, aký verdikt sme si napokon dnes vypočuli.”

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii pre TASR rešpektuje verdikt súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ním však zaskočený. „Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval.“

Pellegrini vyzýva na rešpektovanie súdov

Strana Hlas Petra Pellegriniho vyzýva v prvom rade na rešpektovanie súdneho rozhodnutia.

„Odsúdenie troch páchateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť. Je nevyhnutné, aby o verdikte súdu v takto spoločensky citlivej veci nebolo žiadnych pochybností, preto bude Hlas – sociálna demokracia veľmi pozorne sledovať ďalší vývoj okolo tejto kauzy,“ uvádza sa v straníckom vyhlásení.

„Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť,“ dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

„Je prirodzené, že na tieto rozhodnutia majú ľudia rôzne názory a že vzbudzujú rôzne emócie, ale tie nemôžu nahrádzať neodňateľnú zodpovednosť súdov za ich rozhodnutia,“ uviedol s tým, že je nevyhnutné, aby o verdikte súdu nebolo žiadnych pochybností.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je rešpektovať rozhodnutia súdov ako...

Posted by HLAS - sociálna demokracia on Thursday, September 3, 2020

Veria v spravodlivosť

Spoločnosť Ringier Axel Springer SK verí, že všetci páchatelia, ktorí sa podieľali na vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice, budú spravodlivo potrestaní. Uviedol to COO spoločnosti Michal Maruška.

„Očakávali sme spravodlivý trest pre obžalovaných za činy, ktoré sa im pripisujú. V právnom štáte má každý právo na spravodlivý proces a rozsudok, ktorý musí byť vždy založený na dôkazoch. O vine a nevine rozhoduje súd, ktorý dnes rozhodol takto,“ povedal Maruška.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM